Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набуває чинності порядок фінансування працедавців для виплати лікарняних і декретних. Коментарі експертів ЮФ ILF і АТ Arzinger

3 лютого 2011, 14:30
10201
6
Реклама

Завтра, 4 лютого, набуває чинності Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок засобів Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатностізатверджений постановою правління Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності № 26 від 22 грудня 2010 року.

Про зміст Порядку, а також про його важливість для працедавців читайте в матеріалі ЛІГА :ЗАКОН "Затверджений новий порядок фінансування працедавця для оплати ним лікарняних і декретних своїм працівникам".

Прокоментували цей документ і ситуацію в цілому для ЛІГА :ЗАКОН консультант юридичної фірми ILF, к.ю.н. Галина Гончарова і партнер адвокатського об'єднання Arzinger Павло Ходаковский.

Галина Гончарова, консультант юридичної фірми ILF

Галина Гончарова роз'яснила, чим нові норми відрізняються від колишніх: "Правила оплати працівникові періоду тимчасової втрати працездатності (лікарняного) перших п'яти днів за рахунок працедавця не змінилися. Відповідно до Законом України "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 № 2464 - VIщо набуло чинності з 1 січня 2011 року, оплата лікарняного листа перших п'яти днів непрацездатності робиться, як і робилася працедавцем. Розмір оплати лікарняного листа як і раніше залежить від загального трудового стажу.

Що стосується оплати лікарняного за наступні дні непрацездатності (що перевищують 5 днів), істотно змінилася організація виплати посібника з тимчасової непрацездатності. Раніше підприємства виплачували посібники з листка непрацездатності зі своїх фондів, як правило, у момент виплати заробітної плати, а згодом на ці суми зменшували розмір внескусплачуваного до Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності.

Нині підприємство, отримавши від працівника лист непрацездатності, оформляє відповідні фінансові документи, відкриває спеціальний рахунок для накопичення грошових коштів і ці документи направляє до Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності. Потім Фонд після перевірки перераховує відповідні суми на рахунокпісля чого працівникові виплачується посібник з тимчасової непрацездатності.

Згідно з пунктом 2.1 Інструкції про порядок видачі документів, які засвідчують тимчасову непрацездатність громадян листок непрацездатності у разі захворювання або травми видається на увесь період тимчасової непрацездатностідо її відновлення або до встановлення групи інвалідності медико-соціальною експертною комісією (МСЕК).

У статті 2 Закону України "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування"який діяв до ухвалення нового Закону про єдиний внесок, було передбачено, що посібник з тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком, виплачується застрахованим особам Фонду соціального страхування по тимчасовій непрацездатності на увесь період непрацездатності до її відновлення або до встановлення групи інвалідності МСЕК незалежно від звільнення застрахованого працівника в період втрати працездатності в порядку і розмірах, встановлених законодавством.

Новий Закон про єдиний внесок повністю відобразив таке положення".

Павло Ходаковский, партнер адвокатського об'єднання Arzinger

Павло Ходаковский детальніше зупинився на основних змінах законодавства і описав, які складнощі і незручності чекають працівників і працедавців при оплаті лікарняних і декретних.

"Основні зміни торкаються наступних моментів:

- У разі настання страхового випадку фінансування страхувальників здійснюється районними, міжрайонними, міськими старанними дирекціями Фонду в Порядку, встановленому його правлінням.

- Після виникнення страхового випадку на підставі рішення комісії з соціального страхування підприємства про призначення матеріального забезпечення страхувальник-працедавець нараховує суми матеріального забезпечення і оформляє заява-розрахунок встановленої форми.

- Для отримання фінансування від Фонду страхувальник зобов'язаний подати йому заяву-розрахунок з інформацією про нараховані суми матеріального забезпечення, підписане керівником і головним бухгалтером і засвідчене друком підприємства (заява-розрахунок, а також основні правила його заповнення можна знайти у вказаному Порядку). При обробці заяви-розрахунку співробітники Фонду перевіряють правильність заповнення реквізитів, наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування, дані про оплату ним єдиного внеску.

- Органи Фонду на протязі 10 робочих днів після вступу заяви-розрахунку здійснюють фінансування страхувальників-працедавців на спеціально відкритий страхувальником банківський рахунок (НБУ роз'яснив порядок відкриття цих окремих рахунків в листі від 14.12.2010 № 25-111/2972-22535).

- Отримані від Фонду кошти можуть бути використані страхувальником виключно для надання матеріального забезпечення і соціальних послуг застрахованим особам і не можуть бути спрямовані, наприклад, на задоволення вимог кредиторів або взаємозалік відносно сум єдиного страхового внеску, що підлягають сплаті.

- У разі, якщо сума отриманих від Фонду страхових коштів перевищує фактичні витрати на матеріальне забезпечення, невикористані страхові засоби повертаються Фонду впродовж трьох робочих днів.

Як бачимо, нові правила створюють незручності не лише для працедавців, але і для застрахованих працівників. Зокрема, бухгалтерія підприємства отримала додатковий фронт робіт по заповненню заяв-розрахунків.

Особливо варто звернути увагу страхувальників на те, що перед заповненням слід не лише уважно прочитати Порядок, але і зв'язатися з Фондомоскільки співробітники Фонду вже зараз попереджають про проблемні моменти, неврегульовані законодавчо. Наприклад, за відсутністю єдиної бази співробітники Фонду не мають доки ніякої практичної можливості перевірити сплату єдиного внеску і просять робити відповідний запис на самому заявлении-расчете.

Для працівників новий порядок означає, передусім, затримку з виплатами. Адже для отримання виплат необхідно дочекатися рішення комісії з соціального страхування, оформлення заяви-розрахунку і передачі його до Фонду, обробки Фондом заяви впродовж 10 робочих днів і вступу засобів на спеціальний рахунок працедавця. Лише потім страхувальник може виплатити застрахованій особі допомогу по тимчасовій непрацездатності, але не пізніше за найближчий день, встановлений для виплати заробітної плати на підприємстві.

Крім того, починаючи з 1 січня і по справжній момент до набуття чинності Порядку практично неможливо сплатити працівникам лікарняні починаючи з шостого дня за рахунок засобів Фонду. Хоча багато працедавців вже мають можливість заповнити і подати заяви-розрахунки за встановленим зразком, оброблятися Фондом вони будуть лише після того, як Порядок набуде чинності. Таким чином, очевидно, що у черговий раз внаслідок неврегульованості законодавчої бази в країні постраждають як працівники, так і працедавці".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини