Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджений новий порядок фінансування працедавця для оплати ним лікарняних і декретних своїм працівникам

2 лютого 2011, 09:00
14018
6
Реклама

Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок засобів Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності затверджений постановою правління Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності № 26 від 22 грудня 2010 року і набуде чинності з дня його офіційної публікації.

Порядок визначає умови фінансування Фондом працедавців для надання ними допомозі по тимчасовій непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, допомозі по вагітності і пологам і допомозі на поховання (передбачених статтею 34 Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, обумовленими похованням").

Фінансування працедавців робитиметься районними, міжрайонними, міськими старанними дирекціями відділень Фонду на підставі поданого працедавцями заявления-расчета (з їх підписом і підписом головбуха підприємства) з інформацією про суми нарахованих застрахованим особам (працівникам) видів і сум матеріального забезпечення.

Працедавець оформляє заяву-розрахунок (форма заяви-розрахунку також затверджена) на основі рішення комісії (чи уповноваженого) з соціального страхування підприємства. Фонд зобов'язаний здійснити фінансування працедавця впродовж 10 робочих днів після вступу заяви-розрахунку.

Історія питання: у зв'язку з прийняттям Закону про єдиний соцвзносе з 1 січня зазнали зміни деякі законодавчі акти, у тому числі і Закон про соцстрахування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності. Як і раніше, працедавець оплачує працівникові перші п'ять днів періоду тимчасової втрати працездатності (лікарняного). Ця норма "перекочувала" із скасованого Закону "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування" у ст. 35 Закону про соцстрахування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності. З шостого днязгідно із законом, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачує Фонд.

Проте, незважаючи на незмінність загальних умов оплати лікарняного, з 1 січня змінився принцип взаємодії працедавців з Фондом - ліквідований механізм взаємозаліку. За новими правилами працедавець повинен заздалегідь оформити заяву-розрахунок встановленого зразка (форма якраз і затверджена постановою правління Фонду № 26). Засоби Фонду повинні впродовж 10 днів після отримання ним заяви-розрахунку поступати на спеціальний рахунок, а потім виплачуватися працівникові.

Таким чином, з одного боку, отримання такої допомоги працівником не залежить від фінансового стану працедавця (оскільки засоби припускають виключно цільове використання і за їх рахунок не можна погашати вимоги кредиторів)а з іншого боку, може виникнути проблема зі своєчасністю отримання допомоги. Адже закон дає працедавцеві 10 днів на прийняття рішення після пред'явлення лікарняного листа, тобто до подачі заяви. Також 10 днів є у Фонду на перерахування коштів після отримання заяви. А по ст. 52 Закони про соцстрахування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності допомога повинна виплачуватися "у найближчий після дня призначення допомоги рядків, встановлень для виплати заробітної плати". Отже, працедавці ризикують не укластися в терміни.

Проте, у січні працедавці зіткнулися з проблемоюколи старий порядок скасований, а документ (вищеописаний Порядок фінансування), що дозволяє дотримувати нові вимоги законодавства і що затверджує форму заяви-розрахунку, прийнятий, але не набув чинності.

Таким чином, працедавці виявилися перед питанням: як виплачувати працівникові допомогу, починаючи з шостого дня лікарняного, якщо засоби Фонду не можуть поступити на їх рахунок без подачі заяви-розрахунку.

В той же час, є утішлива новина: 25 січня постанова правління Фонду № 26 зареєстровано в Мінюсті. Отже незабаром можна чекати його набуття чинності.

Детальніше про новий порядок фінансування працедавця для оплати ним лікарняних і декретних своїм працівникам читайте в популярному тижневику ЮРИСТ&ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини