Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон про трансплантацію

20 червня 2018, 14:00
200
0
Автор:
Реклама

Дозволено трансплантацію органів після смерті донора за умови, що він заздалегідь надав відповідну письмову згоду.

Відповідний Закон «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» (проект № 2386а-1) Президент підписав 19 червня 2018 року.

Закон набуде чинності з дня, що йде за днем його опублікування, і вводиться в дію з 1 січня 2019 року.

Дія Закону поширюється на трансплантацію анатомічних матеріалів людині, здійснення діяльності, пов'язаної з трансплантацією, отримання анатомічних матеріалів для виготовлення біоімплантатів, визначення умов застосування ксеноімплантатів.

Законом встановлений порядок взяття гомотрансплатантів у живих донорів. Зокрема, обов'язкове узгодження цієї процедури з відповідними "етичними комітетами", які пропонується створити при установах, що здійснюють трансплантацію. Волевиявлення особи щодо прижиттєвого донорства повинно бути завірено. Комітети контролюватимуть діяльність закладу охорони здоров'я на предмет недопущення порушень основних принципів добровільності і безкорисливості при здійсненні трансплантації.

Заборонена комерціалізація у сфері трансплантації і реклами органів і / або іншого анатомічного матеріалу.

Право на здійснення діяльності з трансплантації отримали установи охорони здоров'я і наукові установи усіх форм власності.

Законом встановлені принципи діяльності Єдиної державної інформаційної системи трансплантації і встановлені правові умови для здійснення "перехресного донорства" при взятті гомотрансплантантів у живих донорів.

Вводиться перелік здатних до регенерації анатомічних матеріалів, який затвердить Мінохоронздоров'я.

Посилена кримінальна відповідальність за порушення законодавства про трансплантацію з метою запобігання нелегальній трансплантації і торгівлі органами чи іншими анатомічними матеріалами.

Вдосконалена юридична процедура отримання "чітко вираженої згоди"("презумпція незгоди") щодо посмертного донорства з боку особи (чи його законного представника) і порядок її відзиву.

Нагадаємо, що відповідний Закон ВР прийняла на ранковому засідання 17 травня.

Читайте також: Що потрібне для розвитку трансплантації в Україні?

Лише з 8 по 23 червня 2018 року всі бажаючі мають можливість отримати 30% знижку, придбавши сервіси, системи та видання від ЛІГА:ЗАКОН. Все що потрібно для цього - оплатити абонентне обслуговування на 5 місяців вперед.

Для отримання детальнішої інформації про акцію перейдіть за посиланням.

Скористайтеся БЕЗКОШТОВНИМ тестом  та оцінить увесь масштаб та переваги послуг компанії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини