Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон про антикорупційний суд

11 червня 2018, 16:18
344
2
Автор:
Реклама

Президент Петро Порошенко сьогодні, 11 червня, підписав Закон "Про Вищий антикорупційний суд" (законопроект №7440), який був ухвалений Верховною Радою 7 червня.

П. Порошенко попросив міжнародні авторитетні організації, що спеціалізуються на боротьбі з корупцією, в яких на міждержавному рівні бере участь Україна, надати ВККС як мінімум 12 кандидатур іноземних експертів для того, щоб був запущений процес створення суду.

Глава держави також звернувся до Уряду і Міністерства фінансів щодо термінового виділення фінансування, яке передбачене у бюджеті. "І головне - я звертаюся до ВККС і Вищої ради правосуддя - готуйтеся до ефективної і напруженої роботи, тому що суд нам потрібний цього року. Я нікому не дам зупинити процес ", - підкреслив Президент.

Петро Порошенко також звернувся до юристів: "Не бійтеся. Беріть участь в конкурсі на посаду суддів антикорупційного суду. Чесні, сміливі, незалежні, професійні і патріотичні судді нам украй потрібні".

Нагадаємо, до законопроекту було подано 1927 поправок, які з 23 травня розглядалися в практично порожньому залі. Крім того, остаточну редакцію акту депутати отримали просто перед перед безпосереднім голосуванням в цілому з урахуванням правок, зачитаних Р. Князевичем.

Зокрема, вирішено, що за ініціативою не менше 3 членів Громадської ради міжнародних експертів питання відповідності кандидата на посаду судді розглядається на спеціальному спільному засіданні ВККС і Громадської ради. рішення про відповідність приймається більшістю від загального складу ради і комісії за умови, що за нього проголосувала не менше половини членів ради. У разі неприйняття рішення кандидат припиняє участь в конкурсі. Спеціальне засідання проводиться не пізніше ніж на 30-й день після оголошення результатів іспиту на професійну компетентність. За запитом не менше ніж 3 членів ради перед спецзасіданням може проводитися співбесіда з кандидатом, у якій беруть участь не менше 6 членів ВККС.

Членом Ради можуть бути призначені як громадяни України, так і іноземці, які мають високі професійні якості, громадський авторитет, як мінімум 5-річний досвід роботи в інших країнах і досвід здійснення процесуального керівництва або підтримки звинувачення в суді у корупційних справах. Склад формують міжнародні організації, в раді має бути як мінімум три іноземці.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини