Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

20 квітня 2018, 17:19
160
0
Автор:
Реклама

1. Діє Кодекс комерційного обліку електроенергії

З 19 квітня основні положення щодо організації комерційного обліку електроенергії на ринку врегульовано Кодексом комерційного обліку електричної енергії, який затверджено постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 311. Документом упорядковано процедуру реєстрації постачальників послуг комерційного обліку, організацію облаштування точок і вузлів обліку, процедуру збирання даних комерційного обліку та інші питання. Протягом 24 місяців із дня набуття чинності Кодексом адміністратор комерційного обліку повинен розробити набір функціональних вимог до інтелектуальних лічильників та автоматизованих систем обліку. Крім того, 19 квітня набули чинності Кодекс систем розподілу та Кодекс системи передачі, які встановлюють базові системні вимоги, спрямовані на забезпечення надійного функціонування та розвитку систем розподілу й передання електроенергії.

2. Установлено єдині вимоги до діяльності з постачання електроенергії споживачеві

НКРЕКП затвердила Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу. Відповідна постанова від 27 грудня 2017 року № 1469 набула чинності 19 квітня. Ліцензійні умови вводяться в дію з 11 червня 2018 року, крім окремих положень. Зокрема, загальних положень, які вводяться в дію з 1 травня 2018 року. Вимоги щодо застосування ціни (тарифу) на послуги постачальника універсальних послуг, визначеної за результатами конкурсу, а також надання універсальної послуги за економічно обґрунтованими, прозорими й недискримінаційними цінами діють з 11 грудня 2018 року. Організаційні вимоги до ліцензіата щодо купівлі-продажу електроенергії «на добу наперед», укладення двосторонніх договорів, повідомлення про договірні обсяги купівлі-продажу електроенергії за двосторонніми договорами, складання добових графіків електричної енергії для постачання тощо вводяться в дію з 1 липня 2019 року. Крім того, з 19 квітня діють нові Правила роздрібного ринку електричної енергії. Договори між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електроенергії відповідно до вимог цих Правил мають бути укладені до 1 грудня 2018 року шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання.

3. НБУ змінює умови приймання окремих видів майна в заставу за стабілізаційними кредитами

НБУ запровадив додаткові умови приймання окремих видів майна в заставу або іпотеку за стабілізаційними кредитами. Відповідні зміни передбачено постановою НБУ від 17 квітня 2018 року № 40, яка набула чинності 20 квітня. Нові умови полягають у страхуванні окремих видів майна страховиком, який повинен відповідати визначеним НБУ критеріям, зокрема: не може бути пов'язаною з банком особою, повинен мати чинний договір облігаторного перестрахування з провідним міжнародним перестраховиком, зобов'язаний дотримуватися законодавства з питань фінмоніторингу, не має рішень Нацкомфінпослуг про тимчасове зупинення (обмеження) дії ліцензії на право здійснення страхової діяльності. Це стосується приймання в заставу/іпотеку нерухомого майна (крім об'єктів незавершеного будівництва), повітряних і морських суден, іншого рухомого майно у вигляді залізничного рухомого складу. Також Нацбанк оприлюднив інформацію про власників істотної участі ліквідованих банків. Крім того, Фонд гарантування вкладів фізосіб визначив порядок передання в оренду майна банку, у якому введено тимчасову адміністрацію або здійснюється процедура ліквідації.

4. Торговці цінними паперами зможуть надавати послуги фізособам для інвестування за кордон

НКЦПФР дала можливість торговцям цінними паперами надавати посередницькі послуги фізичним особам для проведення валютних операцій, передбачених індивідуальною електронною ліцензією, а саме для здійснення інвестицій за кордон. Відповідні зміни до Правил (умов) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами затверджено рішенням від 15 березня 2018 року № 142. Урегулювання цього питання пов'язано з видачею НБУ фізичним особам індивідуальних ліцензій в електронній формі для здійснення інвестицій за кордон на суму до 50 тис. доларів США. Крім того, документом запроваджено поняття «іноземна інвестиційна фірма», розширено інструменти інвестування для інвесторів, надано можливість торговцеві цінними паперами проводити операції за межами України за участю іноземної інвестиційної фірми, а також установлено можливість використовувати звіти іноземних інвестиційних фірм для внутрішнього обліку та звітності.

5. Запровадження Єдиного списку товарів подвійного використання відкладено до жовтня

Уряд установив новий строк набуття чинності Єдиним списком товарів подвійного використання - через дев'ять місяців із дня опублікування. Тобто з 19 жовтня 2018 року. Відповідні зміни передбачено постановою Кабміну від 18 квітня 2018 року № 276. Додатковий час для набуття чинності Єдиним списком потрібен для розробки та прийняття необхідних нормативних актів, пов'язаних із його впровадженням, а також для проведення теоретичних і практичних курсів навчання щодо користування Єдиним списком для представників державних органів і суб'єктів господарювання. Кабмін постановою від 11 січня 2018 року № 1 змінив Порядок здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання. Документом запроваджено Єдиний список товарів подвійного використання, створений на основі відповідного списку ЄС. Раніше існували окремі списки товарів, які можуть бути використані у створенні звичайних видів озброєнь; військової або спеціальної техніки; ракетної, ядерної, хімічної, бактеріологічної (біологічної) і токсичної зброї.

6. Малим виробникам вина спростили умови ліцензування

З 20 квітня діють вимоги до матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції. Також винороби, які виробляють вино з власного винограду, тепер зможуть отримати ліцензію на виробництво без проходження атестації, але за умови відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства. Відповідний Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва теруарних вин та натуральних медових напоїв» набув чинності. До малих виробництв виноробної продукції належать суб'єкти господарювання, які здійснюють за повним технологічним циклом без додавання спирту виробництво та розлив у споживчу тару вин виноградних, вин плодово-ягідних або напоїв медових в об'ємі, що не перевищує 10 тис. декалітрів на рік, з виноматеріалів виключно власного виробництва (не придбаних), отриманих шляхом переробки плодів, ягід, винограду, меду власного виробництва. Нові марки вин і напоїв затверджує керівник підприємства на підставі висновку Центральної галузевої дегустаційної комісії виноробної промисловості, або дегустаційної комісії профільної наукової установи, або дегустаційної комісії галузевої громадської спілки.

7. Виробники повинні підтверджувати відповідність агротехніки, компенсованої державою

Тепер виробники повинні підтвердити відповідність техніки й обладнання, включеного до переліку за попередні роки, критеріям поточного року. Відповідні зміни затверджено наказом Мінекономрозвитку від 16 березня 2018 року № 371. Заявки на щорічне підтвердження відповідності техніки й обладнання, включених до переліку за попередні роки, критеріям поточного року подають комісії щорічно з 1 січня по 30 квітня.

8. Державні ветеринарні лабораторії оцінять якість біопродуктів

Установлено, що Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи і державні лабораторії служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів є державними установами ветеринарної медицини. Відповідні зміни передбачено постановою Кабміну від 9 лютого 2018 року № 65. Також розширили їхню компетенцію. Тепер ці установи уповноважено на здійснення лабораторних досліджень (випробувань) показників безпечності та окремих показників якості репродуктивного матеріалу, біологічних продуктів і продуктів біотехнології. Крім того, для виконання своїх завдань такі установи можуть використовувати наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори відповідно до вимог Закону «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори». Раніше дозволялося тільки придбання, увезення, вивезення, перевезення, зберігання, відпуск і знищення таких засобів і речовин.

9. Плани та результати перевірок Держархбудінспекції доступні онлайн

До онлайн-системи планування заходів державного нагляду (контролю) підключено всі 24 територіальні органи Державної архітектурно-будівельної інспекції, і вже опубліковано 3728 записів про заплановані заходи контролю. Планові перевірки Держархбудінспекції на 2018 рік можна переглянути за посиланням. Перевірити, чи включено конкретного суб'єкта господарювання до проекту Плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік, можна безкоштовно й без реєстрації на сайті.

10. Діє порядок видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом

Урегульовано процедуру видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом (території Донецької та Луганської областей, а також в окремих районах Херсонської області). Відповідний Порядок затверджено рішенням Нацтелерадіо від 1 березня 2018 року № 288. Дозвіл на тимчасове мовлення дає телерадіоорганізації право на позаконкурсній основі здійснювати тимчасове ефірне мовлення з використанням радіочастотного ресурсу на вказаних територіях. Право на отримання дозволу мають телерадіоорганізації, що вже здійснюють телерадіомовлення відповідно до ліцензій Нацтелерадіо (ефірне, супутникове, проводове, кабельне). Дозвіл надають на безоплатній основі зі строком дії до одного року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини