Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перебіг позовної давності за вимогою про визнання недійсним договору іпотеки починається з моменту його укладення - ВС

26 лютого 2018, 14:28
4443
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду прийняв постанову у справі № 910/9452/17, в якій сформулював правову позицію щодо застосування інституту позовної давності для формування єдиної судової практики з розгляду спорів, пов'язаних із застосуванням банківського законодавства.

ВС не погодився та визнав помилковим висновок суду апеляційної інстанції про переривання перебігу позовної давності у зв'язку з внесенням змін до договору іпотеки. Суд вказав, що згідно зі статтею 261 Цивільного кодексу саме з моменту укладення спірного договору іпотеки іпотекодавець повинен був знати про його невідповідність вимогам законодавства і саме з цього моменту починається перебіг позовної давності.

Так, Суд зазначив, що в розумінні статті 256 Цивільного кодексу позовна давність є часовою межею подання особою позову, тобто звернення з вимогою про прийняття рішення про захист конкретного порушено права.

Початок перебігу, тривалість та сплив позовної давності пов'язується з конкретною вимогою про захист окремого порушеного права. У даному випадку така вимога стосується визнання недійсним договору у зв'язку з його невідповідністю на момент укладення нормам чинного законодавства.

Сторони врегульовували свої правовідносини за оспорюваним договором іпотеки за допомогою додаткових угод.

Суд вказав, що оскільки такі додаткові угоди не усували у встановленому порядку порушення, які тягнуть за собою визнання правочину недійсним, то вони не можуть бути підставою для переривання позовної давності за вимогою про визнання недійсним договору.

Таким чином підтверджена правова позиція Верховного Суду України, викладена у постанові від 2 вересня 2014 року у справі № 915/1437/13, що саме з моменту укладення спірного договору іпотеки починається перебіг позовної давності.

Постанова у справі № 910/9452/17 винесена 13 лютого 2018 року.

Всі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яка створена для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини