Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

16 лютого 2018, 13:37
2628
0
Автор:
Реклама

1. Президент підписав Закон про корпоративні договори

Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів» (проект № 4470). Закон регулює питання укладання корпоративних договорів - договорів про реалізацію прав учасників (засновників) товариства з обмеженою відповідальністю та договорів між акціонерами. Зокрема, передбачено, що суб'єкт управління державної власності приймає рішення про укладення договору між акціонерами та (або) корпоративного договору, стороною якого є держава, яка володіє акціями понад 25 % їхнього статутного капіталу. Якщо таким суб'єктом є господарська структура, рішення приймає наглядова рада цієї структури або її найвищий орган управління. Закон набуде чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування.

2. Кабмін планує створити онлайн-реєстр вакансій, розробити галузеві стандарти оплати праці та продовжити роботу щодо сприяння гендерній рівності оплати праці

Уряд визначив заходи на 2018 рік для забезпечення реалізації Стратегії подолання бідності. Зокрема, заплановано: упровадження нових форм підтримання роботодавців у створенні робочих місць шляхом компенсації витрат на оплату праці в разі працевлаштування безробітних; упровадження механізму подання роботодавцями інформації про потребу в робочій силі в електронному вигляді; розроблення механізму функціонування транзитних робочих місць; створення онлайн-реєстру вакансій; розроблення галузевих стандартів оплати праці; сприяння забезпеченню гендерної рівності оплати праці тощо. План заходів на 2018 рік із реалізації Стратегії подолання бідності затверджено розпорядженням Кабміну від 14 лютого 2018 р. № 99-р. Крім того, депутати запропонували підняти мінімальну зарплату до 5 тис. грн.

3. Зареєструвати декларацію відповідності протипожежній безпеці можна онлайн

Суб'єкти господарювання зможуть подати документи на реєстрацію декларації відповідності вимогам протипожежної безпеки в режимі онлайн у будь-який зручний час 24 години 7 днів на тиждень. Електронна послуга буде доступною через сайт https://www.kmu.gov.ua/ua/services. Електронні форми документів з автоматичною перевіркою та підказками максимально мінімізують ризик припуститися помилки під час їх заповнення. Відповідні зміни до Порядку подання і реєстрації декларації з питань пожежної безпеки внесено постановою Кабміну від 14 лютого 2018 р. № 80.

4. Банки можуть залучати кредити від будь-яких нерезидентів

Уповноважені банки-позичальники можуть залучати «синтетичні» кредити і позики (тобто кредити й позики, фактичною валютою яких є гривня, а всі платежі між кредитором і позичальником здійснюються лише в іноземній валюті) від будь-яких нерезидентів-кредиторів, а не тільки від МФО. До цього часу українські позичальники могли залучати такі кредити лише за умови, що нерезидентом-кредитором є МФО, членом якої є Україна, або МФО, щодо якої Україна зобов'язалася забезпечувати правовий режим, який надається іншим МФО чи резидентам. Відповідні зміни передбачено постановою НБУ від 15 лютого 2018 р. № 12.

5. Порядок нарахування ЄСВ приведено у відповідність до законодавства

Кабмін узгодив окремі положення Порядку нарахування та сплати ЄСВ із Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Зокрема, змінено розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ, який відтепер дорівнює 15 розмірам мінімальної заробітної плати. Зміни передбачено постановою Кабміну від 14 лютого 2018 р. № 67. Крім того, розроблено проект змін до Порядку обліку платників єдиного внеску, якими врегульовано механізм обліку платників ЄСВ - членів фермерських господарств.

6. Урегульовано взаємодію Держреєстру лікарських засобів і ProZorro

Забезпечено інформаційну взаємодію між Держреєстром лікарських засобів і електронною системою закупівель. Передавання відомостей з Реєстру до системи закупівель здійснюється безоплатно й автоматично інформаційно-телекомунікаційними засобами. З Реєстру передаються відомості про торговельну назву лікарського засобу, міжнародну непатентовану назву, АТС (АТХ) код, лікарська форма, дозування, позначка про внесення до Національного переліку, номер реєстраційного посвідчення й термін його дії, позначка про дострокове припинення дії реєстраційного посвідчення та дата настання дострокового припинення, а також інформація про заявника й виробників лікарського засобу. Інформаційну взаємодію між Державним реєстром лікарських засобів України й електронною системою закупівель врегульовано спільним наказом Мінекономрозвитку та МОЗ від 5 січня 2018 р. № 6/19, який набув чинності 13 лютого.

7. Визначено критерії оцінки допустимості державної допомоги підприємцям

Уряд затвердив критерії оцінки допустимості державної допомоги суб'єктам господарювання для забезпечення розвитку регіонів та підтримки середнього та малого підприємництва. Такими критеріями є: недопущення суттєвої нерівності умов діяльності суб'єктів господарювання, що конкурують між собою; збільшення кількості нових робочих місць; зменшення кількості безробітних; вихід на ринки нових товарів (робіт, послуг). Критерії затверджено постановою Кабміну від 7 лютого 2018 р. № 57.

8. Відповідальність за порушення природоохоронного законодавства планують посилити

Мінприроди пропонує перейняти європейський досвід державного природоохоронного контролю, збільшити розміри штрафів за порушення у сфері охорони водних, земельних, рибних ресурсів, атмосферного повітря, використання земель водного фонду, вимог законодавства про рослинний і тваринний світ, режиму природно-заповідного фонду. Штрафи можуть зрости в сотні разів. Відповідний законопроект № 8026 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо запровадження європейського досвіду про здійснення державного природоохоронного контролю)» зареєстровано в Парламенті.

9. Готують відновлення роботи системи блокування податкових накладних

Мінфін опублікував проект постанови про подальшу роботу системи ризиків із ПДВ. Проектом передбачено такі зміни: для зменшення кількості випадків припинення реєстрації податкових накладних буде встановлено критерій відсікання в 3 % і поріг обсягу постачань за місяць у розмірі 500 тис. грн. Запропоновано, щоб ДФС встановлювала критерії оцінки ризиків, заздалегідь погоджуючи їх із Мінфіном і опубліковуючи на офіційному сайті. Для малого й середнього бізнесу запроваджують показники позитивної податкової історії. Запроваджують електронний реєстр зупинених податкових накладних. Допрацьовано форму рішення про відмову в реєстрації та ін.

10. Багатоквартирні будинки, можливо, дозволять будувати без сміттєпроводу

Мінрегіон планує переглянути застарілу норму про обов'язкове проектування сміттєпроводів у багатоповерхових будинках. Крім того, у 2018 році планують оновити й затвердити ще 16 будівельних норм, які стосуватимуться вимог до проектування фундаментів, фасадів будівель і споруд, інженерних систем, планування й забудови територій, доступності будівель і споруд для людей з інвалідністю тощо.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини