Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

1. З 7 лютого 2019 року вводяться нові правила валютного регулювання

НБУ оприлюднив усі проекти нормативно-правових актів, які з 7 лютого стануть основою для нової системи валютного регулювання, передбаченої Законом про валюту та валютні операції. До остаточного переходу до повної свободи проведення валютних операцій діятимуть деякі обмеження, зокрема: обмеження репатріації дивідендів на суму в 7 млн євро/місяць та інвестицій - 5 млн євро/місяць; заборона надання кредитів у гривні нерезидентам; збереження вимоги обов'язкового продажу валютної виручки у розмірі 50 % тощо. Крім того, буде розширено можливості проведення окремих валютних операцій: удвічі (до 365 днів) збільшуються граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями; замість індивідуальних валютних ліцензій запроваджується автоматизована система е-лімітів; спрощується валютний нагляд за операціями купівлі та переказу іноземної валюти до 150 тис. грн; фізособи зможуть купувати валюту та банківські метали онлайн у межах 150 тис. грн тощо. Також НБУ у 2019 році введе новий тип депозитних сертифікатів - дисконтний депозитний сертифікат.

2. З'явилося більше підстав для позапланових інспекцій банків

Для посилення захисту вкладників і кредиторів банків НБУ запровадив додаткову підставу для позапланової інспекційної перевірки - невиконання банком установлених регулятором вимог та обмежень. Крім того, представників об'єкта перевірки запрошуватимуть на засідання Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності банків під час розгляду результатів інспекційної перевірки. Їх можуть запросити за пропозицією Нацбанку або за клопотанням самого об'єкта перевірки. Такі зміни внесено до Положення про організацію та проведення інспекційних перевірок, затвердженого постановою Правління Нацбанку України від 12 грудня 2018 року № 136.

3. Продовжено мораторій на продаж землі

Строк дії мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення продовжено на рік, до 1 січня 2020 року. Відповідний Закон "Про внесення змін до розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель" (проект № 9355-5) прийнято Верховною Радою на вечірньому засіданні 20 грудня.

4. Держава підтримає розвиток "зеленої" енергетики

З липня 2019 року планують ввести новий порядок надання держпідтримки об'єктам електроенергетики, що виробляють електроенергію з енергії сонця або вітру, для СЕС - об'єкти встановленої потужності більше 10 МВт, для ВЕС - більше 20 МВт. Об'єкти для підтримки визначаються на аукціоні з розподілу квоти державної підтримки. Держава гарантує викуп у виробників усього обсягу відпущеної електроенергії та компенсацію різниці в її ціні. Електроенергію викуповує гарантований покупець за ціною, що формується на ринку "на добу наперед", за договором купівлі-продажу з переможцем аукціону протягом 10 днів з дати його проведення. Строк надання державної підтримки становить 20 років. Відповідний законопроект № 8449 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії" було прийнято за основу на вечірньому засіданні Парламенту 20 грудня.

5. Продовжено ембарго на ввезення товарів з Росії

Кабмін продовжив до 31 грудня 2019 року дію двох постанов (№ 1146 і № 1147), що передбачають обмеження на імпорт продукції походженням з Росії. Установлено повну заборону ввезення низки товарів з РФ, а також продовжено дію митних ставок на деякі товари, які до 2015 року ввозилися безмитно. Зокрема, заборонено імпорт: харчової продукції (молочної продукції, чаю, кави, пива, алкогольних виробів), косметичних засобів особистої гігієни (шампунів, гелів для душу, мила), продукції хімічної промисловості для сільського господарства (гербіциди, фугніциди, інсектициди, родентициди), хлористого калію, а також залізничного обладнання (локомотиви, вагони та колійне обладнання) тощо.

6. Діють нові вимоги для виробників ветпрепаратів

Запроваджено кваліфікаційні, організаційні, технологічні та кадрові вимоги, обов'язкові для виконання виробниками ветеринарних препаратів. Відповідні Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва ветеринарних препаратів затверджено постановою Кабміну від 3 жовтня 2018 року № 808, яка набула чинності 19 грудня. Виробництво ветеринарних препаратів здійснюється на підставі ліцензії, для отримання якої виробник подає до Держпродспоживслужби заяву та необхідні документи. У ліцензіата має бути власне або орендоване приміщення, матеріально-технічна база, штатна чисельність фахівців відповідного рівня підготовки та нормативно-технічна документація з виробництва ветеринарних препаратів.

7. Перепланувати приміщення можна без дозволу

Для перепланування квартири без втручання в несучі конструкції не потрібно отримувати дозвіл Держархбудінспекції. 18 грудня 2018 Кабмін уніс відповідні зміни до Переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об'єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію. До переліку увійшли роботи з переобладнання та перепланування житлового будинку та житлового приміщення, а також нежитлової будівлі або споруд і приміщень у них, що належить до об'єктів за класами наслідків СС1 (незначні наслідки), СС2 (середні) і СС3 (значні). Тобто можна робити перепланування не лише в квартирах, а й і торгових залах ТРЦ, офісних приміщеннях бізнес-центрів та інших об'єктах.

8. Затверджено тимчасовий порядок розмитнення євроблях

Визначено механізм митного оформлення легкових автомобілів, які були ввезені на митну територію України в період з 1 січня 2015 до 25 листопада 2018. Тимчасовий порядок виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на території України затверджено постановою Кабміну від 12 грудня 2018 року № 1077. Розмитнити такі автомобілі можна у будь-яких підрозділах митного оформлення ДФС з пред'явленням авто. Для митного оформлення подається: електронна митна декларація; документ, що підтверджує вартість авто; реєстраційний документ на авто, що підтверджує право власності або право розпоряджатися і декларувати такий транспортний засіб. Для цілей оподаткування застосовується фактурна вартість транспортних засобів, яку підтверджують: договір купівлі-продажу, рахунок-фактура (інвойс), банківські та інші платіжні документи, каталоги або прайс-листи продавця транспортного засобу; копія митної декларації країни експорту тощо. Також оновлено порядок реєстрації транспортних засобів. Тепер державній реєстрації підлягають транспортні засоби, тимчасово ввезені більш як на 30 діб, а не на два місяці. На такі транспортні засоби видаються тимчасові реєстраційні талони із зазначенням строку тимчасового ввезення.

9. Прийнято Закон про протидію булінгу

В українське законодавство введено визначення терміна "булінг", а також шляхи протидії цьому явищу і захисту прав дітей. КпАП доповнено статтею 173-4, яка встановлює відповідальність за булінг - від п'ятдесяти до ста НМДГ (від 850 до 1700 грн) або громадські роботи на термін від 20 до 40 годин. Якщо цькування здійснене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, то штраф становитиме від 100 до 200 НМДГ (від 1700 до 3400 грн) або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин. Відповідний Закон (проект № 8584) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)" прийнято на вечірньому засіданні Верховної Ради 18 грудня.

10. Приміщення шкіл і внз дозволили здавати в оренду

Об'єкти та майно державних і комунальних закладів освіти дозволили здавати в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо навчальними закладами, і пов'язані із забезпеченням освітнього процесу або обслуговуванням учнів. Очікується, що реалізація Закону дасть змогу навчальним закладам отримувати додаткове фінансування і створить належні умови для роботи та здобуття освіти, організації та супроводу освітнього процесу. Зокрема, за рахунок розміщення на їх території їдалень, буфетів та інших важливих соціально-побутових об'єктів. Відповідні зміни передбачено Законом "Про внесення змін до статті 80 Закону України "Про освіту" щодо забезпечення освітнього процесу належними умовами для праці та здобуття освіти" (проект № 9425), який було прийнято на засіданні Верховної Ради 20 грудня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини