Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Звідки взявся показник «Оverride209»?

18 січня 2018, 12:20
345
0
Реклама

Відповідно до п. 200 прим.1.3 ПКУ, складовою формули, що визначає суму податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування (далі - реєстраційна сума) в ЄРПН, є показник SПеревищ - загальна сума перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у пданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних і розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих у ЄРПН. 

Зазначений показник визначається як різниця між: 

1) сумами податкових зобов'язань за операціями з постачання товарів (послуг) й отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, та їх подальшого коригування згідно зі ст. 192 ПКУ, задекларованими платником у податкових деклараціях із ПДВ з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них; 

2) сумами ПДВ, зазначеними платником ПДВ у податкових накладних, що складені за такими операціями (у т.ч. податкових накладних, які не видаються отримувачу, а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України), та розрахунках коригування до них, зареєстрованих у ЄРПН. 

 Показник SПеревищ розраховується автоматично після прийняття звітності від платника податку, реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, та під час обрахунку позитивного значення вказаного показника на таке значення зменшується реєстраційна сума цього платника. 

Отже, причинами виникнення показника SПеревищ є: 

• нереєстрація в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування; 

• порушення вимог ст. 187 і п. 192.1 ПКУ під час визначення податкових зобов'язань із ПДВ; 

• помилки платників під час включення до декларації з ПДВ розрахунків коригування на зменшення податкових зобов'язань із ПДВ, зареєстрованих із запізненням (виключення в періоді складання, а не реєстрації, та навпаки), які підлягають виявленню та коригуванню. 

 SПеревищ «Оverride209» - є сумою перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником податку, який згідно зі ст. 209 ПКУ до 01.01.2017 застосовував спецрежим обкладення ПДВ, у поданих податкових деклараціях із позначкою «0121»/«0122»/«0123»/«130» за період із липня 2015 року по грудень 2016 року з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних і розрахунках коригування, у другій частині порядкового номера яких зазначений код «2» або «3», які були складені з 01.07.2015 по 31.12.2016 та зареєстровані в ЄРПН у період із 01.07.2015 по 15.01.2017. 

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 р. № 1797-VIII ст. 200 прим.1 ПКУ було доповнено п. 200 прим.1.9, який дозволяє на суму показника SПеревищ реєструвати податкові накладні в ЄРПН. Щоправда, можливо це тільки для податкових накладних за звітні періоди, у яких виник такий показник (SПеревищ). 

У зв'язку із цим ДФС було доопрацьовано програмне забезпечення СЕА ПДВ у частині обрахунку показника SПеревищ, який тепер обраховується за кожен звітний період окремо

Таке повідомлення опубліковане на офіційному веб-сайті ГУ ДФС у Закарпатській області.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини