Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Києві можна купити алкоголь вночі

17 липня 2017, 12:15
3015
2
Автор:
Реклама

Суд скасував заборону на нічний продаж алкоголю в Києві.

Нагадаємо, Київміськрада встановила обмеження на продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв і пива з 23:00 до 10:00 для всіх суб'єктів господарювання, що мають ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, крім закладів ресторанного харчування.

Суд дійшов висновку, що місцева влада не має повноважень самостійно встановлювати постійну, а не на час проведення масових заходів, заборону продавати алкогольні, слабоалкогольні напої та тютюнові вироби, у тому числі на певних територіях або в певні години доби. Так само вважає і Верховний Суд України.

Роз'яснено, що згідно з частиною першою статті 19, частиною третьою статті 18 Господарського кодексу суб'єкти господарювання мають право без обмежень самостійно здійснювати господарську діяльність, що не суперечить законодавству. Органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється приймати акти та вчиняти дії, які усувають конкуренцію або необґрунтовано сприяють окремим конкурентам у підприємницькій діяльності, запроваджують обмеження на ринку, не передбачене законодавством.

Незаконне втручання органів і посадових осіб місцевого самоврядування в господарську діяльність суб'єктів господарювання забороняється. Не допускається видання правових актів органів місцевого самоврядування, якими встановлюються не передбачені законом обмеження з обороту окремих видів товарів (послуг) на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

Таким чином, Київміськрада прийняла рішення за відсутності відповідних повноважень, і це рішення порушує право на підприємницьку діяльність, не заборонену законом, оскільки встановлює не передбачені законом обмеження з обороту окремих видів товарів і послуг.

Рішення Київської міської ради від 22.09.2016 № 19/1023 «Про обмеження реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива у стаціонарних об'єктах торгівлі в м. Києві» визнано протиправним і скасовано постановою Окружного адмінсуду міста Києва від 6 липня 2017 року в справі № 826/16071/16.

Нагадаємо, Київська міськрада була зобов'язана скасувати рішення про заборону продажу алкоголю в нічний час за рішенням господарського суду ще 6 червня.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM, створеній для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини