Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які документи повинен мати при собі водій?

5 травня 2017, 14:20
23623
1
Автор:
Реклама

Перелік документів, які повинен мати при собі водій транспортного засобу, визначений в ст. 16 Закону "Про дорожній рух" і п. 2.1 Правил дорожнього руху України. Зокрема, у кожного водія при управлінні автомобілем мають бути:

- водійське посвідчення;

- реєстраційний документ на транспортний засіб;

- страховий поліс;

- за наявності спецсигналів - дозвіл, виданий компетентним органом.

Крім того, автомобільні перевізники, водії і пасажири при виконанні пасажирських перевезень повинні мати і надавати при перевірці документи, на підставі яких здійснюється перевезення. Вичерпний перелік документів, які повинен мати водій залежно від виду здійснюваних пасажирських перевезень міститься в ст. 39 Закону "Про автомобільний транспорт".

Такі ж вимоги встановлюються і до водіїв, що здійснюють вантажні перевезення. Перелік документів, залежно від виду вантажного перевезення, встановлений ст. 48 "Про автомобільний транспорт".

Перевірка транспортно-експедиційної документації на здійснення перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом входить в обов'язки Державної служби України по безпеці на транспорті.

Варто відмітити, що ст. 35 Закону "Про Національну поліцію" містить вичерпний перелік підстав для зупинки поліцейським транспортного засобу. При цьому цією статтею не передбачена можливість зупинки машини виключно для перевірки у водія наявності документів на право водіння і використання автомобіля.

Роз'яснення з приводу документів, наявність яких обов'язкова для водіїв транспортних засобів, викладені в листі Нацполиции від 23 лютого 2017 року № 1031/20/10/04-2017.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини