Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

24 березня 2017, 14:29
2745
0
Автор:
Реклама

1. Підприємцям більше не потрібний друк

Виключені законодавчі вимоги про обов'язкове використання друку (незалежно від їх наявності у суб'єктів господарювання). Також встановлена адмінвідповідальність у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян за вимогу посадовця про наявність відбитку друку підприємства на документі, який представляється в орган державної влади або орган місцевого самоврядування. Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно використання друку юридичними особами і фізичними - особами підприємцями" (проект № 4194) прийнятий Верховною Радою.

2. Акціонери зможуть вирішувати спірні ситуації за допомогою корпоративних договорів

У законодавство вводяться норми про укладення корпоративних договорів - договорів про реалізацію прав учасників (засновників) товариства з обмеженою відповідальністю і договорів між акціонерами. Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно корпоративних договорів" (проект № 4470) прийнятий Верховною Радою.

3. Змінилися правила придбання акцій АТ

Вводиться механізм умовного використання рахунку (эскроу), який дасть можливість удосконалити розрахунок за придбані акції. Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах" (проект №2302а-д) прийнятий Верховною Радою.

4. Аграрії зможуть отримати дотації за лютий

Сільгосптоваровиробникам, які за станом на 31 грудня 2016 року знаходилися в реєстрі спецрежиму ПДВ і за станом на 1 березня 2017 були платниками ПДВ, як виняток передбачено право на отримання бюджетної дотації за підсумками роботи в лютому 2017 року. Таке рішення прийняте постановою Кабміну від 22 березня 2017 року № 178.

5. Сільгоспвиробникам компенсують суму ПДВ за 2016 рік, яка не повернулася на спеціальні рахунки

Аграрії до кінця року зможуть збільшити суму податкових накладних або розрахунків-коригувань до податкових накладних на суму, переведену ними на основний рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ з 1 по 30 січня 2017 року. Для цього платникові податків необхідно подати заяву в ГФС і надати завірені банком копії платіжних доручень, що підтверджують переказ грошей. Для врегулювання проблеми ухвалений Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України стосовно захисту прав вітчизняного сільськогосподарського товаровиробника" (законопроект № 6099).

6. Вітчизняні виробники з/х техніки зможуть підвищити якість виробництва

Встановлена міра локалізації виробництва техніки і устаткування підприємствами вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу і перелік основних технологічних операцій, необхідних для їх виробництва. Відповідне рішення прийняте постановою Кабміну від 16 березня 2017 року № 147.

7. Вдосконалений механізм державної підтримки інвестиційних проектів

Держпідтримка тепер спрямована на реалізацію інвестиційних проектів і здійснюватиметься виключно за рахунок державного бюджету. Спрощений механізм відбору інвестиційних проектів для отримання держпідтримки. Інвесторам більше не треба розробляти інвестиційні пропозиції і реєструвати їх в реєстрі. Закон "Про внесення змін до Закону України "Про інвестиційну діяльність" (стосовно державних інвестиційних проектів)" (законопроект № 5105) прийнятий Верховною Радою.

8. Для виробників теплоэнергии з альтернативних джерел встановлені стимулюючі тарифи

Тарифи на теплову енергію для суб'єктів господарювання, що здійснюють її виробництво на установках з використанням альтернативних джерел енергії встановлені на рівні 90% від діючого для підприємства тарифу на теплову енергію, вироблювану з використанням природного газу для потреб відповідної категорії споживачів. Закон "Про внесення змін до Закону України "Про теплопостачання" відносно стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії" (проект № 4334) прийнятий Верховною Радою.

9. Спрощена процедура капіталізації і реорганізації банків

Прийнято рішення тимчасоводо 1 серпня 2020 року, зменшити терміни розгляду документів і оптимізувати процедури капіталізації і реорганізації банків шляхом приєднання. Також врегульовано питання припинення здійснення банківської діяльності без ліквідації юрособи. Закон "Про спрощення процедур реорганізації і капіталізації банків" (проект № 6010) прийнятий Верховною Радою.

10. Змінений порядок ввезення готівкових засобів в Україну

Резиденти можуть ввозити у Україну готівкові засоби в сумі, що перевищує 10 тис. євро, за умови повного письмового декларування і надання документів, що підтверджують джерело походження грошей. Підтверджувальні документи мають бути виключно на ту суму, яка в еквіваленті перевищує 10 тис. євро. Зміни в Інструкцію про переміщення готівкових засобів і банківських металів через митний кордон України внесені постановою НБУ від 21 березня 2017 роки № 24.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини