Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд зобов'язав виплатити помічникам суддів підвищену зарплату

Реклама

Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов 7 помічників суддів Деснянського райсуду Києва до ГСА о виплаті зарплати за період з 01.05.2015 по 01.12.2015 згідно з посадовим окладом, встановленим Законом "Про забезпечення права на справедливий суд" (30 % посадового окладу судді місцевого суду із застосуванням коефіцієнта 1,3). Також позивачі просили про виплату підвищених зарплат в період з 26.10.2014 по 31.03.2015.

Нагадаємо, зміни в статтю 147 Закону "Про судоустрій і статус суддів" 2010 року були внесені і Законом про справедливий суд (набули чинності 28.03.2015) і Законом "Про прокуратуру" (набули чинності 26.10.2014).

При розгляді справи № 826/294/16 суд відступив від правової позиції Верховного Суду України, згідно якої немає підстав для перерахунку і виплати зарплати працівникам апарату суду за межами витрат держбюджету на оплату праці таких працівників в розмірах інших, чим встановлено Кабміном. Кабмін же зміни в постанова про умови оплати праці працівників апарату судуне вносив, а у бюджеті витрати на реализацю норми про підвищення не передбачені (справи № 21-1726а16, № 21-1488а16).

Суд роз'яснив, що Кабміну не надано право на визначення або коригування розміру посадового окладу працівників апаратів судів, а лише вказано на необхідність приведення його нормативно-правових актів у відповідність із законами. У зв'язку з цим, зміна порядку застосування посадового окладу при численні заробітної плати помічникам суддів, передбачене постановою Кабміну від 02.09.2015 № 644 свідчить про вихід за межі повноважень, адже розмір посадового окладу працівника апарату суду визначено безпосередньо в Законі.

Виходячи з іншої позиції ВСУ і практики ЕСПЧ суд роз'яснив, що право позивачів на визначену Законом заробітну плату підлягає реалізації і захисту не дивлячись на те, що Держбюджетом не були передбачені витрати на ці цілі.

Суд дійшов висновку, що у разі відсутності у держави в особі його уповноважених органів механізму реалізації певного положення закону таке положення може бути скасоване, змінене або відстрочене за часом набуття чинності, проте, тільки шляхом ухвалення відповідного закону Верховною Радою.

Але у спірних стосунках положення Закону "Про судоустрій і статус суддів" залишалися діючими з моменту введення їх в дію, ніякі підстави для відстрочення їх реалізації не можуть бути визнані судом прийнятними. Таким чином, невиплата позивачам заробітної плати в розмірі, гарантованому Законом, в розумінні Конвенції про захист прав людини і основних свобод і після практика ЕСПЧ складає втручання в право позивача на мирне володіння майном.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що заробітна плата позивачів в період з 26.10.2014 по 31.03.2015 і з 01.05.2015 по 31.12.2015 повинна розраховуватися виходячи з посадового окладу, визначеного частиною 1 статті 144 і абзацом другим частині першої статті 147 Закону "Про судоустрій і статус суддів" в редакції Закону "Про забезпечення права на справедливий суд" (близько 5 тис. грн.).

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини