Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ і узагальнення ВССУ

Реклама

Верховний Суд України

Звільнений з публічної служби повинен вимагати стягнення зарплати в адмінсуді

При розгляді позову звільненого з посади начальника Укрголовдержкарантину про стягнення зарплати (справа № 6-28цс16) Суд дійшов висновкущо суперечка є публічно-правовою і підлягає розгляду судом в порядку КАС. Вимоги позивача, що перебував на публічній службі, про стягнення нарахованої, але неоплаченої зарплати пов'язані з проходженням ним публічної служби.

Посібник з безробіття відновленому судом працівникові стягається в господарському процесі

Розглянувши справу № 21-2735а16Суд роз'яснивщо суперечка про стягнення вказаних сум не є публічно-правовою, адже він виник за участю суб'єкта владних повноважень, який в спірних правовідносинах не здійснює владні управлінські функції. Подібні справи не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства. Позов, предметом якого є стягнення з лиця незаконно виплаченого матеріального забезпечення на випадок безробіття і вартості наданих соціальних послуг безробітному у разі його відновленні на роботі за рішенням суду, підлягає розгляду господарським судом.

Будь-яке зобов'язання обдарованого перетворює дарування на інший відшкодувальний договір

Розглянувши справу № 6-167цс16 по позову про виселення і по зустрічному позову про визнання недійсним договори дарування квартири, Суд дійшов висновкущо встановлення будь-якого взаємного зобов'язання обдарованого позбавляє дарування ознаки безвоздмезности, а отже, перетворює на будь-який інший відшкодувальний договір. Справа була розглянута відповідно до ГК УРСР діючим на момент виникнення спірних правовідносин.

Договір дарування, що знаходиться у важких обставинах, можуть визнати недійсним

Розглянувши справу № 6-2766цс16 про визнання договору дарування недійсним, Суд роз'яснивщо стаття 233 ГК застосована до правовідносин, що виникли з договору дарування. Угода, здійснена особою під впливом важкої для нього обставини і на украй невигідних умовах, може бути визнана судом недійсної незалежно від того, хто був її ініціатором. Важкими обставинами можуть бути: важка хвороба особи, членів його сім'ї або родичів, смерть годувальника, загроза втратити житло або загроза банкрутства і інші обставини, для усунення або зменшення яких необхідно укласти таку угоду. Обличчя (фізичне або юридичне) повинне здійснювати таку угоду добровільно, без наявності насильства, обману або помилки. Особа, що оспорює угоду, повинна довести, що за відсутності важкої обставини угода не була б здійснена взагалі або здійснена не на таких умовах.

Не можна припинити кредит заліком в період здійснення ліквідаційної процедури

При розгляді справи № 6-2047цс16 Суд роз'яснивщо не допускається припинення зобов'язань за кредитним договором шляхом заліку зустрічних однорідних вимог, які фактично є погашеними вимогами кредитора. У будь-якому випадку в період здійснення ліквідаційної процедури банку задоволення вимог третьої особи повинне здійснюватися в порядку задоволення вимог кредиторів до банку і черговості, передбаченої статтею 52 Закони "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб"у зв'язку з чим припинення зобов'язань за кредитним договором шляхом заліку зустрічних однорідних вимог, які фактично є погашеними вимогами кредитора порушуючи порядок статті 52 Закони, не допускається.

При розрахунках у валюті суд повинен врахувати положення договору

Справа № 6-2134цс15 про стягнення заборгованості було спрямовано на новий розгляд в першу інстанцію, оскільки суд преждеременно стягнув засоби, прорахувавши суму заборгованості в гривнях по офіційному курсу НБУ, встановленому для відповідної валюти на день платежуне звернувши уваги, що в договорі вказаний еквівалент вартості квартири на день укладення договору. Якщо в зобов'язанні визначений грошовий еквівалент в інвалюті, сума, що підлягає сплаті в гривні, визначається по офіційному курсу відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором.

Іноземна валюта не підлягає індексації

Розглянувши справу № 6-1672цс16 про стягнення заборгованості за договором позики, Суд дійшов висновкущо індексації в результаті знецінення підлягає лише грошова одиниця України - гривня, іноземна валюта індексації не підлягає. Нормы частини другої статті 625 ГК відносно сплати боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції поширюються тільки на випадки прострочення грошового зобов'язання, визначеного в гривнях.

Держадміністрації могли здавати в оренду водні об'єкти загальнодержавного значення

Розглянувши справу № 6-1864цс16, Суд роз'яснивщо якщо Кабмін не розподілив повноваження по передачі водних об'єктів загальнодержавного значення, місцева державна адміністрація має право їх передати згодне Водному кодексу (у редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин, - 2010 рік).

Земля належить общині з дати затвердження проекту землеустрою по встановленню меж

При розгляді справи № 6-649цс16 Суд роз'яснивщо включення земельних ділянок в межі району, села, селища, міста, району в місті не приводить до припинення права власності або права користування цими ділянками.

Землями за межами населених пунктів розпоряджаються органи виконавчої влади

Розглянувши справу № 6-1755цс16 по позову про визнання недійсними наказів і свідоцтва про право власності на землю, Суд роз'яснивщо земельні ділянки знаходяться в комунальній власності, тобто належать територіальною общині, тільки у разі їх розташування в межах населеного пункту, а усіма іншими землями на території країни, розташованими за межами населених пунктів, розпоряджаються органи виконавчої влади.

Місцеві ради не можуть делегувати виконкомам повноваження по передачі земель

Розглянувши справу № 6-2912цс15Суд роз'яснивщо виключно до компетенції сільської ради відноситься розпорядження землями територіальних громад і передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян і юридичних осіб. Можливості делегування таких повноважень від органів місцевого самоврядування їх виконавчим органам законом не передбачено.

Закінчення терміну дії договору не припиняє невиконаного зобов'язання

Розглянувши справу № 3-123гс14Суд роз'яснивщо для припинення зобов'язання, яке залишилося невиконаним, закон не передбачає такої основи як закінчення терміну дії договору. Сам факт закінчення терміну дії двосторонньої угоди, виконання якої здійснене тільки однією стороною, не припиняє зобов'язальних правовідносин сторін цієї угоди і не звільняє іншу сторону такої угоди від відповідальності за невиконання нею свого боргу.

Вищий спеціалізований суд України по розгляду цивільних і карних справ

1. Узагальнена практика розгляди скарг на рішення, дії або бездіяльність органів досудового розслідування або прокурора під час досудового розслідування (лист від 1 січня 2017 року).

2. Узагальнена судова практика розгляди справ про приватизацію державного житлового фонду і гуртожитків (лист від 1 січня 2017 року).

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини