Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не можна припинити кредит заліком в період здійснення ліквідаційної процедури

10 січня 2017, 15:39
1436
0
Автор:
Реклама

У будь-якому випадку в період здійснення ліквідаційної процедури банку задоволення вимог третьої особи повинне здійснюватися в порядку задоволення вимог кредиторів до банку і черговості, передбаченої статтею 52 Закони "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб"у зв'язку з чим припинення зобов'язань за кредитним договором шляхом заліку зустрічних однорідних вимог, які фактично є погашеними вимогами кредитора порушуючи порядок статті 52 Закони, не допускається.

Відповідно до частиною 5 статей 36 Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" при тимчасовій адміністрації не здійснюється: задоволення вимог вкладників і інших кредиторів банку; примусовому стягненні засобів і майна банку, звернення стягнення на майно банку, накладення арешту на грошові кошти і майно банку; нарахування неустойки (штрафів, пені), інших фінансових (економічних) санкцій за невиконання або неналежне виконання зобов'язань перед кредиторами і зобов'язань по сплаті податків і зборів (обов'язкових платежів); заліку зустрічних однорідних вимог, якщо це може привести до порушення порядку погашення вимог кредиторів, встановленого цим законом, нарахування відсотків по зобов'язаннях банку перед кредиторами.

Фонд не відшкодовує, у тому числі, засоби по вкладу у банку, якщо такий вклад використовується вкладником як засіб забезпечення виконання іншого зобов'язання перед цим банком в повному об'ємі вкладу до дня виконання зобов'язань.

Згідно частини 3 статті 46 Законувимоги по зобов'язаннях банку, виниклі при проведенні ліквідації, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури.

Стаття 52 Закони визначає черговість і порядок задоволення вимог до банку, а також оплату витрат і здійснення платежів.

Така правова позиція була висловлена Верховним Судом України в постанові від 21 грудня 2016 року у справі № 6-2047цс16 за позовом вкладника до "Дельта Банку" про зобов'язання здійснити залік зустрічних вимог по кредиту і виплатити засоби, що належать йому.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини