Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про Вищу раду правосуддя внесений до парламенту

26 вересня 2016, 12:25
2263
0
Реклама

Президент України Петро Порошенко вніс у Верховну Раду законопроект № 5180 "Про Вищу раду правосуддя", визначивши його невідкладним.

По своїй структурі законопроект складається із загальної і особливої частин. У загальній частині вирішуються питання статусу Вищої ради правосуддя, його повноважень, порядок обрання (призначення) членів ВСП, їх статус (права, обов'язки, гарантії діяльності, порядок звільнення і припинення повноважень), структура ВСП. У особливій частині говориться про процедурні питання здійснення повноважень Вищою радою правосуддя, його органами.

Вища рада правосуддя - колегіальний, незалежний конституційний орган суддівського самоврядування, який діє в системі правосуддя України на постійній основі. Це єдиний орган, уповноважений вирішувати питання кар'єри суддів і залучення їх до відповідальності.

Очікується, що створення ВСП упорядкує систему органів правосуддя, усуне дублювання повноважень і створить ефективний, прозорий і аполітичний механізм ухвалення рішень стосовно суддівської кар'єри.

ВСП формується з 21 членаз яких 10 вибирає з'їзд суддів з числа суддів або суддів у відставці, 2 - призначає Президент, 2 - вибирає Верховна Рада, по 2 члени вибирають з'їзд адвокатів, всеукраїнська конференція прокурорів, з'їзд представників юридичних внз. Голова Верховного Суду входить до складу ВСП за посадою.

Надані Вищій раді правосуддя конституційні повноваження процедурно деталізовані цим проектом, зокрема, повноваження по ухваленню остаточного рішення про звільнення судді з посади, надання згоди на затримання судді або утримання під вартою або арештом, ухвалення рішення про тимчасове усунення судді від правосуддя і тому подібне

ВСП здійснює ключову роль в формуванні суддівського корпусу - приймає рішення про внесення Президентові України уявлення про призначення судді на посаду за результатами розгляду рекомендації ВККС. При цьому рішення по даному представлення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше 14 членів ВСП.

Органи Вищої ради правосуддя - дисциплінарні палати - розглядатимуть дисциплінарні питання суддів усіх рівнів. До складу кожної дисциплінарної палати входить щонайменше 4 члени ВСП. Згідно з європейськими стандартами, при формуванні палат необхідно, щоб не менше половини, а якщо це неможливо - значна частина членів кожної палати, були суддями або суддями у відставці.

Завершальними і перехідними положеннями законопроекту передбачено, що з дня набуття чинності цього Закону Вища рада юстиції реорганізується шляхом утворення Вищої ради правосуддя, втрачає силу Закон об УСЮ, Міністр юстиції і Генпрокурор припиняють свої повноваження як члени УСЮ.

Тимчасово, до прийняття змін до процесуальних кодексів, необхідних у зв'язку з утворенням Верховного Суду і імплементації конституційних положень, законопроектом для забезпечення права на перегляд ВСУ рішень ВАСУ відносно оскарження актів, дій або бездіяльності ВККС пропонуються відповідні зміни в КАС.


Створення Вищої ради правосуддя передбачене Законом № 1401 - VIII "Про внесення змін до Конституції України (відносно правосуддя)"який набуде чинності 30 вересня. Відмітимо, у зв'язку з цим раніше планувалося ухвалити Закон про ВСП до кінця вересня.

Читайте також: Инфографика: 7 новацій законопроекту "Про Вищій раді правосуддя".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини