Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

23 вересня 2016, 14:30
2601
0
Реклама

1. Держрегулювання цін на продукти харчування тимчасово відміняється

Кабмін 22 вересня прийняв постанову про реалізацію пілотного проекту, який передбачає з 1 жовтня на 3 місяці відміну обов'язкового декларування цін на продукти харчування і примусового встановлення націнки. За результатами моніторингу буде прийнято рішення про відміну, обмеження або відновлення такого регулювання.

2. Крафтовым винарям відміняють ліцензії на оптову торгівлю

20 вересня ухвалений Законяким передбаченощо суб'єкт господарювання, який отримав ліцензію на виробництво вин виноградних, плодово-ягідних або напоїв медових, і робить їх з виноматериалов виключно власного виробництва (не придбаних), має право здійснювати оптову торгівлю вказаними напоями без отримання окремої ліцензії на таку оптову торгівлю.

3. Для реструктуризації кредитів юрособ сформують награду

Комітет ВР з питань финполитики прийняв рішення про формування Наглядової ради з питань організації і проведення процедури фінансової реструктуризації. До 19 жовтня, коли набуде чинності Закон №1414 - VIII "Про фінансову реструктуризацію", Награда має бути сформована у повному складі - 9 чоловік. Відкрите засідання Комітету, на якому буде проведений відбір, відбудеться 5 жовтня.

4.
Встановлені розміри винагороди виконавців

Кабмін постановою № 643 ствердив Порядок виплати винагород виконавцям. Так, держвиконавцеві за документ майнового характеру виплачується 2% суми/вартості майна (і 0,5% керівникові органу ГИС); за документ немайнового характеру - 1 мзп, якщо боржник фізособа, 2 мзп, якщо боржник юрособа. Винагорода виплачується одночасно із зарплатою. Приватний виконавець за документ майнового характеру отримує основну винагороду у розмірі 10%; немайнового характеру - 2 мзп, якщо боржник фізособа, і 4 мзп, якщо боржник юрособа.

5. Прийняті зміни для розвитку тваринницької галузі

20 вересня ВР ухвалила Законяким з вимогами законодавства ЄС погоджені законодавчі положення у сфері поводження з продуктами тваринного походження, II, що відносяться до категорії. Зокрема, визначено поняття органічних добрив; у перелік вказаних продуктів додано немінералізоване гуано і зміст травного тракту; встановлені способи, за допомогою яких мають бути використані/перероблені такі продукти і так далі. Завдання Закону - усунення бар'єрів для розвитку тваринницької галузі.

6. У електронному кабінеті платника податків - нові можливості

У електронному сервісі "Електронний кабінет платника" (оновлена версія) допрацьований режим "Введення звітності". Платники тепер можуть підготувати, заповнити і відправити Звіт про об'єми придбання і реалізації алкогольних напоїв в роздрібній мережі (форма 1-РА (місячна)) і Звіт про об'єми придбання і реалізації тютюнових виробів в роздрібній мережі (форма 1-РТ (місячна)).

7. Позначення небезпечних вантажів адаптоване до євростандартів

Постановою Кабміну № 641 внесені зміни у пункт 30.3 ПДД - в новій редакції викладений опис Інформаційної таблиці небезпечного вантажу і Знаку небезпеки. Встановлено, що розміри і розміщення цих знаків на ТС визначаються Угодою про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів. У попередній же редакції були встановлені конкретні розміри цих знаків і місця для розміщення.

8. На ринку електроенергії встановлять нові правила

22 вересня прийнятий за основу законопроект № 4493 "Про ринок електричної енергії України". Передбачається організація ринку електроенергії з наступних складових: двосторонні договори; ринок "на добу вперед"; внутрідобовий ринок; балансуючий ринок; ринок допоміжних послуг. Перелік учасників ринку передбачається доповнити новим учасником - трейдером, яким може бути будь-який суб'єкт господарювання, що здійснює купівлю електроенергії виключно з метою її перепродажу, окрім продажу споживачеві.

9. Законопроект про електронні довірчі послуги ухвалений за основу

Радою 20 вересня прийнятий за основу законопроект № 4685 "Про електронні довірчі послуги" - з метою реформування законодавства у сфері ЭЦП з урахуванням досвіду Євросоюзу, визнання в Україні електронних довірчих послуг, що надаються іноземними постачальниками. Документ регулює правові стосунки, що виникають між юридичними, фізичними особами, суб'єктами владних повноважень в процесі надання, отримання електронних довірчих послуг. У проекті йдеться і про ідентифікацію за допомогою сучасних технічних засобів.

10. Про корупцію в агросекторе можна повідомити на спеціальному сайті

Минаграрополитики запустило платформу CrushCorruption для швидкого реагування на корупцію в агросекторе. Кожен фермер або працівник агросектора, з'явившись перед фактом хабарництва в профільних держорганах, може залишити повідомлення на сайті crushcorruption.org. У формі слід вказати, хто, коли і за яких обставин вимагав хабар. Звернення розглянуть і передадуть в правоохоронні органи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини