Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податок на "розкішні" авто є місцевим і не може стягуватися в 2015 році, - ВАСУ

Реклама

У мережі активно обговорюється недавнє рішення Вищого адміністративного суду, яким нібито визнаний незаконним транспортний податок.

Відмітимо, що цим постановою від 30 серпня 2016 року у справі № 826/22028/15 ВАСУ визнав протиправним і відмінив податкове повідомлення-рішення від 11 червня 2015 року про нарахування транспортного податку в сумі 18 750 грн. власникові авто марки RANGE ROVER.

Подібні рішення приймалися і раніше нижчими судами. Зокрема, суди вказували на незаконність стягування в 2015 році податку, який був встановлений 28 грудня 2014 року, оскільки він вводяться в дію з початку бюджетного періоду, що йде за плановим (тобто з 1 січня 2016 року). Детальніше читайте тут і тут.

Такий же висновок міститься і в постанові ВАСУ. Зокрема, вказано, що нові податки практично не можуть бути визнані обов'язковими до сплати принаймні в 2015 році, адже місцеві ради не приймали і не могли прийняти і офіційно оприлюднити до 15 липня 2014 року рішення про встановлення таких податків і зборів.

Це виведення ВАСУ базується також на тому, що транспортний податок відноситься до місцевима значить, Верховна Рада не може безпосередньо своїм рішенням ввести такі податки як місцеві на відповідних територіях.

Таким чином, місцеві ради згідно НК повинні обов'язково встановити (відповідним рішенням місцевої ради) транспортний податок і вирішити питання (на власний розсуд), вводити податок (і в яких розмірах) на майно, відмінне від земельної ділянки. Таке рішення має бути обнародуване до 15 липня року, передування бюджетному періоду, в якому планується застосування встановлених місцевих податків і зборів або змін (плановий період). Інакше норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що йде за плановим.

Також ВАСУ послався на принцип стабільностізакріплений в пп. 4.1.9 п. 4.1 ст. 4 НК, згідно з яким зміни у будь-які елементи податків і зборів не можуть вноситися пізніше чим за 6 місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому діятимуть нові правила і ставки. Податки і збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися впродовж бюджетного року

Виходячи з вищевикладеного колегія суддів дійшла висновку, що застосування контролюючим органом положень статті 267 НК для цілей оподаткування транспортним податком не може мати місця в 2015 році.

Таким чином, рішення ВАСУ торкається транспортного податку, нарахованого в повідомленнях від 2015 року по Закону від 28 грудня 2014 року. Вже 24 грудня 2014 року норма про транспортний податок (стаття 267 НК) була змінена.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини