Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

22 липня 2016, 14:26
4565
0
Реклама

1. Кримінальні справи на підприємців заведуть тільки за наявності реальних доказів

Тепер в податкову міліцію передаватимуться матеріали податкових перевірок тільки після остаточного завершення усіх адміністративних і судових процедур оскарження. Тобто, кримінальні справи збуджуватимуться за наявності реальних доказів скоювання карних злочинів. Про це говориться у наказі від 18.07.2016 № 633. Терміни передачі матеріалів - впродовж 20 робочих днів, що йдуть за днем узгодження прийнятих по їх результатах податкових повідомлень-рішень.

2. Затверджений порядок ведення реєстру неприбуткових установ і організацій

Кабмін постановою № 440 затвердив Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ і організацій. Встановленощо неприбуткові організації включаються в Реєстр (який веде ГФС) за кодом згідно ЄДРПОУ. Ознака неприбутковості привласнює контролюючий орган по основному місцю обліку неприбуткової організації. Неприбуткові організації, які до 1.01.2017 не приведуть свої засновницькі документи у відповідність з вимогами, виключаються з Реєстру.

3. Скасовані марки апостиля

22 липня набув чинності наказ № 199/783/1838/5яким змінена процедура проставляння апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції і судами, а також на документах, які оформляються нотаріусами України. Встановленощо посадовець, що проставляє апостиль шляхом внесення запису в реєстр, візуалізує апостиль у формі електронного документу. У такому разі проставляється друк компетентного органу (замість марки апостиля).

4. Правила роботи фондових бірж змінені

НКЦБФР 19 липня ствердила зміни в Положення про функціонування фондових бірж. Передбачається розмежувати біржові списки - для цінних паперів і для інших фінансових інструментів. Такі списки біржа повинна оприлюднити (при їх наявності) у вільному доступі. Також фондова біржа зобов'язана перевіряти емітента на відповідність ознакам фіктивності і у разі їх виявлення повідомляти Комісії. Крім того, розширений перелік підстав, при яких не допускається внесення і перебування у біржовому списку цінних паперів.

5. Працедавцям спростять подачу вакансій в держслужбу зайнятості

У ГСЗ презентували для працедавців нову спрощену форму подачі вакансій, яку можна буде заповнити через телефонний дзвінок або відправити по Інтернету. Таким чином, подача працедавцем вакансій займе не більше декількох хвилин. Форма буде спрощена до 6 коротких пунктів.

6. Затверджені нові порядки реєстрації РРО

Наказом № 547 Мінфін ствердив: Порядок реєстрації і застосування реєстраторів розрахункових операцій, вживані для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги); Порядок реєстрації і застосування реєстраторів розрахункових операцій, вживані для реєстрації операцій по купівлі-продажу іноземної валюти; Порядок реєстрації і ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій; Порядок опломбування реєстраторів розрахункових операцій.

7. ГФС розповіла про відповідальність за ввезення заборонених товарів з РФ

ГФС нагадалащо до 31 грудня 2017 року заборонено ввезення на митну територію України товарівщо походять з Російської Федерації. За провезення через зелений коридор заборонених товарів передбачений штраф у розмірі 100 нмдг, а товари конфіскуються. Якщо переміщення відбувалося поза митним контролем або з прихованням від митного контролю, то до порушників застосовується штраф у розмірі 100 % вартості товарів, товари конфіскуються. Також конфіскуються і ТС, якими переміщали товари або в яких були спеціально виготовлені сховища.

8. Внесені зміни в Типовий договір андеррайтингу

22 липня набуло чинності рішення НКЦБФР № 635 про внесення змін до Типового договору андеррайтингу. Зокрема, в договорі треба вказувати серію, номер, дату видачі ліцензії (у разі наявності) торговця на здійснення відповідного виду професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності по торгівлі цінними паперами і дату і номер рішення Комісії про видачу ліцензії на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності по торгівлі цінними паперами.

9. Затверджені ліцензійні умови виробництва небезпечних хімічних речовин

Кабмін постановою № 445 затвердив Ліцензійні умови здійснення господарської діяльності по виробництву особливо небезпечних хімічних речовин, перелік яких визначається урядом. Дія умов поширюється на усіх суб'єктів господарювання, які в повному об'ємі або частково здійснюють або мають намір здійснювати госпдіяльність по виробництву таких речовин. Документ встановлює вичерпний перелік документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії; перелік організаційних, кадрових, технологічних вимог.

10. Розроблений проект Положення про Електронний кабінет платника

ГФС розробила проект постанови Кабміну "Про затвердження Положення про Електронний кабінет платника". Проект визначає перелік послуг, які розміщуються і надаються контролюючими органами через ЭКП, а також порядок ідентифікації і доступу. Оригіналом документу в електронному вигляді, поданого через ЭКП, вважається електронний екземпляр документу з обов'язковими реквізитами, у тому числі з ЭЦП автора. Оригінал документу має юридичну силу і може використовуватися під час судового або досудового дозволу суперечок.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини