Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

2 липня 2016, 12:00
3647
0
Реклама

1. Замість Держфінінспекції починає роботу Госаудитслужба

Урядом прийнято розпорядження, що дозволяє Державній аудиторській службі виконувати функції і повноваження Державної фінансової інспекції, яка припиняє свою діяльність. Основним завданням Госаудитслужбы стане здійснення державного фінансового аудиту. У Мінфіні відмічають, що мета такої реорганізації - перейти від функцій контролю до аудиту, переорієнтація інспекції на значні фінансові порушення, проведення ревізій виняткове на основі ризиків.

2. Держпідприємствами управлятимуть незалежні директори

Вступив в силу Закон № 1405 - VІІІякий реформує систему корпоративного управління в держкомпаніях відповідності із стандартами ОЭСР - встановлює вимоги по створенню і організації діяльності наглядових рад в державних і муніципальних унітарних держпідприємствах. Посадовці держорганів (керівники міністерств) мають бути відсторонені від управління держкомпаніями. Річна (в т.ч. консолідована) звітність держкомпаній підлягає обов'язковому незалежному аудиту.

3. Понижена ставка портових зборів для транзитних вантажів

Кабмін прийняв рішення про введення на постійній основі 50-% скидок на ставку портових зборів (окрім адміністративного) для транзитних вантажів, що проходять через українські морські порти. Очікується, що це сприятиме транзитній привабливості України, завантаженню портових потужностей, які зараз мають значні резерви.

4. Діє порядок прийому електронних документів на отримання будівельної ліцензії

29 червня вступив в силу наказ Мінірегіону № 132 про затвердження Порядку функціонування електронної системи здійснення ліцензування госпдіяльності по будівництву об'єктів IV і V категорій складності. Електронні документи на отримання ліцензії подаються шляхом заповнення шаблонів і у вигляді файлів, підписаних ЭЦП. Утримувачем системи є Госархстройинспекция. Визначений порядок реєстрації результату розгляду електронних документів на отримання ліцензії.

5. Пропонується ввести "сміттєвий податок" для виробників

Зареєстрований законопроект № 4836яким пропонується встановити новий податок - на виробництво і імпорт упаковки і товарів в упаковці. Ставки податку залежатимуть від виду матюкала, з якого виготовлена упаковка. Зібрані податки будуть спрямовані на утилізацію відходів по ставці 80 грн./т (зараз 4 грн./т). При цьому виробникові надають вибір - платити за утилізацію пакувальних матеріалів або знищувати відходи самостійно.

6. Зареєструвати індустріальний парк буде простіше

Уряд постановою № 381 спростило процедуру розгляду документів про реєстрацію індустріального парку. З Порядку ухвалення рішення про включення парку в реєстр виключенозокрема, положення про те, що Мінекономрозвитку повинне було обов'язково відправляти вказані документи на розгляд в Мінфін для укладення.

7. Уточнено, як визначається розмір плати за продовження ліцензії у сфері телекомунікацій

Постановою № 380 Кабмін визначивщо розмір плати за продовження терміну дії ліцензії на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій встановлюється на дату ухвалення рішення про її продовження. Прийнятий документ забезпечує єдиний підхід до ухвалення рішень, у тому числі в судовій практиці.

8. Поліція посилила контроль за перевезенням з/х техніки і продукції

Підрозділи поліції посилили контроль за дотриманням водіями вимог законодавства. Керівникам з/х підприємств і перевізникам нагадують: заборонено перевезення в ТС, вага яких з вантажем перевищує 40 т. Також не дозволяється рух з/х техніки і механізмів по автодорогах - їх перевезення можливе виключно спецТС. Рух ТС, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні, здійснюється тільки по спецдозволу.

9. Набули чинності деякі зміни по Пдв-звітності


1 липня набув чинності наказ Мінфіну № 503яким затверджені: зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ; зміни до Порядку заповнення податкової накладної; зміни у форму податкової декларації по податку на додану вартість.

10. Діють зміни відносно євростандартів насінництва

1 липня вступив в силу Закон № 864 - VIIIяким вдосконалено визначення окремих термінів з питань насінництва; повноваження органів виконавчої влади в цій сфері; підстави придбання права на виробництво і використання насіння і посадочного матеріалу; вимоги відносно введення в обіг насіння і посадочного матеріалу і порядку проведення їх сертифікації. Завдяки змінам буде спрощено ведення госпдіяльності у сфері насінництва і питомниководства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини