Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначений порядок захисту інтересів України при врегулюванні суперечок між членами СОТ

6 червня 2016, 10:40
464
0
Реклама

Постановою Кабінету Міністрів від 1 червня 2016 року № 346 затверджений Порядок забезпечення захисту прав і інтересів України в торговельно-економічній сфері у рамках світової організації Торгівлі.

Дія Порядку поширюється на стосунки, що виникають при проведенні консультацій і врегулюванні суперечок між членами СОТ відносно їх прав і обов'язків відповідно до положень угод, вказаних в доповненнях 1 і 2 до Домовленості про правила і процедури, регулюючі вирішення суперечок (Додаток 2 до Угоді про СОТ).

Також документом регулюються питання освіти і діяльності міжвідомчих робочих груп, забезпечення координації і узгодженості дій зацікавлених органів і організацій, взаємодії бізнесу і держави в цілях захисту економічних інтересів України у рамках СОТ.

Встановлено, що Мінекономрозвитку вживає необхідні заходи для задовільного врегулювання питань в інтересах України, для ухвалення рішення, яке є взаємоприйнятним для сторін суперечки.

У разі виявлення інформації про прийняття членом СОТ заходів, які не відповідають положенням угод СОТ, зацікавлені органи і зарубіжні дипломатичні установи України повідомляють про це Мінекономрозвитку впродовж 5 робочих днів.

За результатами розгляду повідомлень Мінекономрозвитку приймає рішення:

- про наявність підстав вважати, що заходи, прийняті членом СОТ, не відповідають положенням будь-якого з угод СОТ, а також створення міжвідомчого робочого гурту по забезпеченню захисту прав і інтересів України в торговельно-економічній сфері у рамках СОТ

- або про відсутність підстав вважати, що заходи, прийняті членом СОТ, не відповідають положенням будь-якої з угод СОТ.

Міжвідомча робоча група створюється для забезпечення узгодженості дій зацікавлених органів і організацій, здійснення підготовки пропозицій, відповідей і рекомендацій по організаційно-правових, процедурних і іншим питанням.

Якщо сторонам не вдалося задовільно врегулювати питання або прийняти рішення, яке є взаємоприйнятним для сторін, Мінекономрозвитку з урахуванням рішень міжвідомчої робочої групи :

- направляє у Орган по вирішенню суперечок СОТ вимога про проведення консультацій і врегулювання суперечки між членами СОТ;

- погоджує кандидатури осіб, які Секретаріатом СОТ запропоновано призначити в якості експертів для проведення консультацій/врегулювання суперечки;

- розглядає, погоджує і у разі потреби подає зауваження і заперечення до рішень, рекомендацій, укладень і постанов Органу по вирішенню суперечок СОТ.

З урахуванням рішень міжвідомчої робочої групи Мінекономрозвитку також готує і подає на розгляд КМУ пропозиції по виконанню рішень, рекомендацій, укладень і постанов Органу по вирішенню суперечок СОТ.

У разі, якщо такі рішення не виконуються іншим членом СОТ впродовж прийнятного терміну, Мінекономрозвитку інформує КМУ про наявність відповідного порушення і проводить переговори з метою визначення взаємоприйнятній компенсації.

Якщо в течію 20 днів після закінчення прийнятного терміну з членом СОТ не досягнута домовленість про взаємоприйнятну компенсацію, Мінекономрозвитку за узгодженням з КМУ може звернутися в Орган по вирішенню суперечок СОТ відносно дозволу на припинення застосування до такого члена СОТ поступок або інших зобов'язань по договорах СОТ.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини