Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Право регресу до посадовця, що заподіяв збиток, виникає у держави з моменту відшкодування їм шкоди

29 квітня 2016, 13:33
2171
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 30 березня 2016 року розглянув справу 6-1853цс15 за позовом прокурора в інтересах Держказначейства до двох держвиконавців, директора приватної фірми (визнаних винними в привласненні або розтраті чужого майна у великих розмірах і службовому підлогу) про відшкодування шкоди. Прокурор просив стягнути з відповідачів на користь Держказначейства солідарно суму збитків, заподіяних злочином іншому підприємству (збитки були стягнуті з Госказнечейства і приватної фірми іншим рішенням суду).

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Частиною шостої статті 261 Цивільного кодексу передбачено, що по регресних зобов'язаннях течія позовної давності починається з дня виконання основного зобов'язання.

Відповідно до частин другої, третьої статті 11 Закону "Про державну старанну службу" (у редакції, діючій на момент виникнення спірних правовідносин) у разі здійснення державним виконавцем при виконанні службових обов'язків діяння, що має ознаки злочину або адміністративного правопорушення, він підлягає карній або адміністративній відповідальності в порядку, встановленому законом. Шкода, заподіяна державним виконавцем фізичним або юридичним особам при виконанні рішення, підлягає відшкодуванню в порядку, передбаченому законом, коштом держави.

За змістом частини четвертої статті 1191 ГК держава, АР Крим, територіальні громади, відшкодувавши шкоду, заподіяну посадовою, службовою особою в результаті незаконно прийнятих рішень, дій або бездіяльності відповідно органів державної влади, органів влади АР Крим, органів місцевого самоврядування, мають право зворотної вимоги до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування (окрім відшкодування виплат, пов'язаних з трудовими стосунками і відшкодуванням моральної шкоди).

З урахуванням вказаних норм, право зворотної вимоги (регресу) до посадової, службової особи, винної в спричиненні збитку, виникає у держави з моменту виконання ним свого зобов'язання по відшкодуванню шкоди.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини