Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки копіюватимуть ID- карти для верифікації клієнтів

21 квітня 2016, 17:05
1904
0
Автор:
Реклама

Національний банк в листі від 20 квітня 2016 року № 25-0008/34305 роз'яснив, як здійснювати ідентифікацію і верифікацію клієнтів фізосіб/ФОП на підставі поданого ними паспорта з безконтактним електронним носієм або без чіпа.

Нагадаємо, ID- карти з безконтактним електронним носієм і без нього видаються з 1 січня 2016 року із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру громадянам України, яким паспорт оформляється уперше.

Про вимоги до пристроїв для прочитування інформації з безконтактного електронного носія, імплантованого в ID- картку, банки були повідомлені листом від 04.02.2016 № 53-0005/10215.

З метою виконання банками завдань і обов'язків суб'єкта первинного фінансового моніторингу при ідентифікації і верифікації клієнта-фізособи/ФОП на підставі поданої їм ID- карти з безконтактним електронним носієм і без нього, банкам рекомендовано робити у присутності цієї особи копії:

- сторін ID- карт, що містять інформацію, визначену частиною дев'ятої статті 9 Закону "Про попередження і протидію легалізації (відмиванню) прибутків, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму і фінансуванню поширення зброї масового знищення";

- документу, що містить реєстраційний номер облікової картки платника податків України (чи ідентифікаційний номер згідно з Державним реєстром фізосіб-платників податків і інших обов'язкових платежів). Якщо номера немає (із-за відмови по релігійних переконаннях), банк повинен встановити номер ID карти, з якого лічена інформація про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, або ID карти, що не містить безконтактний електронний носій.

Копії завіряються підписами уповноваженого працівника банку і фізичної особи - клієнта банку як що відповідають оригіналу, з фіксацією дати їх отримання.

Враховуючи норми частини сьомої статті 9 Закону зведення, у тому числі про місце проживання або місце перебування фізособи - резидента України (нерезидента в Україні), встановлюються банком на підставі ліченої інформації з безконтактного електронного носія ID карти і інформації, отриманої від клієнта (представника клієнта) і завіреної їм, а також з інших джерел, якщо така інформація є публічною (відкритою).

Документи по ідентифікації і вивченню клієнтів (у тому числі створених банком електронних документів), їх копії зберігаються в межах термінів, встановлених пунктом 15 частин другої статті 6 Закону.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини