Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Угоди, здійснені керівниками філій банка після призначення уповноваженого Фонду гарантування вкладів, - нікчемні

2 березня 2016, 14:26
2677
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 17 лютого 2016 року розглянув справу № 6-1601цс15 по позову "Реал Банк" до вкладника про застосування наслідків нікчемності угоди.

При розгляді була сформована наступна правова позиція. Відповідно до частини третьої статті 36 Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" і пункту 1.3 глав 1 розділу ІІІ рішення Фонду від 5 липня 2012 № 2 "Про затвердження Положення про виведення неплатоспроможного банку з ринку" угоди, здійснені органами управління і керівниками банка після призначення уповноваженого обличчя Фонду гарантування вкладів фізичних осіб є нікчемними.

Згідно частини першої статті 42 Закону "Про банки і банківську діяльність" керівниками банку є голова, його заступники і члени ради банку, голова, його заступники і члени правління (ради директорів), головний бухгалтер, його заступник, керівники відособлених підрозділів банку.

По сенсу статті 23 справжні Закони відособленими підрозділами банку є філії, відділення, представництва і тому подібне, які відкриває банк на території України у разі його відповідності вимогам по відкриттю відособлених підрозділів, встановленим нормативно-правовими актами Національного банку України.

Отже, керівники структурних підрозділів (філій) є також керівниками банку, а тому відповідно до частини третьої статті 36 Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" угоди, здійснені ними після призначення уповноваженого обличчя Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, є нікчемними.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини