Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд запропонував нові правила для ринку електроенергії

14 березня 2016, 13:15
1261
1
Реклама

У парламенті під № 4196 зареєстрований урядовий проект Закону "Про ринок електричної енергії України".

Додатково до структури сегментів ринку, передбаченої Законом "Про основи функціонування ринку електричної енергії України"пропонується ввести новий сегмент - внутрідобовий ринокна якому виникають стосунки між учасниками цього ринку і оператором ринку по купівлі-продажу електричної енергії безпосередньо в межах доби фізичного постачання електричної енергії для зменшення відхилень фактичного виробництва / споживання від заявленого на ринку "на добу вперед".

Законопроект також доповнює перелік учасників ринку новим учасником - трейдеромяким може бути будь-який суб'єкт господарювання, що здійснює купівлю електричної енергії виключно з метою її перепродажу, окрім продажу споживачеві.

Трейдери здійснюватимуть купівлю-продаж електричної енергії по двосторонніх (прямими) договорах або на ринку "на добу вперед", або внутрідобовому ринку. Існування трейдерів на ринку електричної енергії повинне позитивно вплинути на ліквідність ринку і сприятиме обмеженню значних коливань цін на ринку.

Окрім цього, для забезпечення громадських інтересів в процесі функціонування ринку електричної енергії вводиться система спеціальних обов'язків:

- купівля електричної енергії за "зеленим" тарифом;
- надання універсальних послуг;
- виконання функцій постачальника "останньої надії";
- сплата компенсаційних платежів;
- надання допоміжних послуг зі встановленої регулятором ціни в передбачених випадках.

Спецобов'язки покладаються Кабміном або регулятором на учасників ринку, при цьому вони мають бути чітко визначеними, прозорими, недискримінаційними і носити тимчасовий характер.

Завершальним положеннями проекту передбачено, що Кабінет Міністрів приймає рішення про тимчасову підтримку окремих теплоелектроцентралей для проведення їх реконструкції.

Передбачається повне виконання вимог Третього енергетичного пакету ЄС по юридичному і організаційному відособленню діяльності по розподілу і передачі електричної енергії від інших видів діяльності, що є умовою для введення економічної конкуренції на ринку електричної енергії.

Крім того, законопроектом передбачено введення перехідного періоду (до 24 місяців з дати набуття чинності закону)впродовж якого мають бути створені необхідні технічні, організаційні, економічні і нормативно-правові передумови для впровадження і злагодженого функціонування ринку електричної енергії України.

Читайте також: Уряд хоче демонополізувати ринок електроенергії

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини