Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

5 лютого 2016, 15:25
3191
0
Реклама

1. Спрощений порядок представлення Пдв-звітності

1 лютого набув чинності наказ Мінфіну № 21яким оновлений Порядок заповнення і представлення податкової звітності по ПДВ. Скорочена кількість розділів декларації з 4 чотирьох до 3, зменшена кількість рядків декларації з 96 до 44. Таким чином, зведено до мінімуму об'єм інформації, що підлягає віддзеркаленню в податковій декларації і додатках. При цьому деякі застосування, які були зручні у використанні, не змінені. Також скорочено форму уточнюючого розрахунку - 21 рядок замість 31. Наказом передбачений розрахунок питомої ваги вартості з/х товарів і послуг.

2. Діють доповнення до списку товарів санкцій з РФ

3 лютого набуло чинності постанова Кабміну № 28 про внесення змін до переліку товарів з РФ, заборонених до ввезення на митну територію України. У перелік додатково внесений ряд товарівзокрема, лук ріпчастий, чай зелений, білий шоколад, ікра, кукурудзяні пластівці, печиво, кетчуп та ін. Тепер в списку заборонених товарів всього біля семи десятків позицій. Обмеження діятимуть до 5 серпня 2016 року або до відміни РФ своєї заборони відносно товарів з України.

3. Припинено надання послуг ЭЦП деяким юрилицам

ГФС повідомилащо враховуючи відсутність нормативно-правових актів, регулюючих порядок ознайомлення третіх осіб із засновницькими документами, що надаються для здійснення держреєстрації юридичної особи, тимчасово припинено надання послуг електронному цифровому підпису юридичним особам, зареєстрованим після 01.01.2016, а також тим, які вносили зміни в засновницькі документи починаючи з 01.01.2016. Про порядок подальшого обслуговування таких юрособ буде повідомлено додатково.

4. Нотаріуси повинні перевіряти факт застосування санкцій до клієнтів


Мінюст наказом № 235/5 затвердив зміни в Порядок здійснення нотаріальних дій нотаріусами. Відзначається, що при здійсненні нотаріальної дії нотаріус перевіряє факт застосування санкцій до фізичних або юридичних осіб, що звернулися за здійсненням нотаріальної дії. Перевірка факту застосування санкцій здійснюється за відомостями, що містяться в рішенні СНБО. У разі встановлення факту застосування санкцій нотаріус відмовляє клієнтові.

5. ГФС розповіла, як видається сертифікат EUR.1

У листі № 47656/7/99-99-25-02-03-17 ГФС надала рекомендації по оформленню і видачі сертифікату з перевезення товару EUR.1 в країни ЄС, який підтверджує статус преференційного походження товару. Сертифікат видається безкоштовно на одну партію товарів, які експортуються, уповноваженим на це посадовцем митниці під час здійснення/гарантування або після експорту товару. Сертифікат видається в найкоротший строк, але не більше 3 робочих днів з наступного дня після реєстрації заяви. Також ГФС розмістила на своєму сайті інтерактивну карту для зручного пошуку найближчого місця оформлення сертифікатів.

6. Для органічної продукції затверджений державний логотип

Наказом № 495 Минагрополитики ствердило державний логотип для органічної продукції (сировини) і технічний опис такого логотипу.Логотип може наноситися на будь-яку упаковку, етикетку (стикер) і інші елементи упаковки, які супроводжують або відносяться до органічної продукції. Тим часом в Міністерстві заявили про розробку нової редакції Закону про виробництво органічної продукції - з метою розвитку органічного виробництва в Україні.

7. Затверджений техрегламент відносно фасованих товарів

Кабмін постановою № 1193 затвердив Технічний регламент відносно деяких товарів, які фасують по масі і об'єму в готову упаковку. Дія техрегламента поширюється на упаковані одиниці з постійним номінальним змістом, товари, що містять, призначені для продажу, масу, що мають, або об'єм не менше 5 г або мл і не більше 10 кг або л. Пакувальник або імпортер несе відповідальність за забезпечення відповідності упакованої одиниці вимогам Технічного регламенту.

8. Допустившись помилку в податковій звітності, треба скласти уточнюючий розрахунок

Платник податків при тому, що припускається помилки в податковій звітності, а саме, при частковому включенні до складу податкового кредиту податкової декларації суми ПДВ на підставі отриманої податкової накладної, зареєстрованої в ЕРНН, має право скласти уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації (з урахуванням термінів давності, визначених ст. 102 НК) і виправити неправильно відбиті показники. До такого висновку прийшла ГФС в листі № 1465/6/99-95-42-01-15.

9. Діють нові ліцензійні умови освітньої діяльності

2 лютого набули чинності оновлені Ліцензійні умови здійснення освітньої діяльності. Документом встановлюються єдині вимоги до здійснення освітньої діяльності у сферах вищої освіти, професійно-технічної, загальної середньої, дошкільної освіти. Також передбачений єдиний перелік документів, які подаються для отримання ліцензії, єдині форми заяв про видачу ліцензії.

10. Бізнес-омбудсменові найбільше скаржаться на ГФС

Офіс Ради бізнес-омбудсмена підвів статистичні підсумки по скаргах бізнесу в 2015 році. Так, минулого року Рада отримала на розгляд 585 скарг від українських підприємців, з яких успішно закрите 164 справи. Державні органи виконали 81% від усіх наданих Радою рекомендацій (131). ГФС утримує першість з кількості отриманих скарг (43%). По 7% скарг поступило відповідно на дії прокуратури і Мінюст, по 6% - на органи місцевого самоврядування і МВС.


Стартує проект LIGA : HUB, спрямований на поліпшення правових умов для розвитку бізнесу в Україні

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини