Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про реструктуризацію іпотечних кредитів зареєстрований у ВР

5 лютого 2016, 11:21
5075
3
Реклама

У Верховній Раді 3 лютого зареєстрований урядовий законопроект № 4004 "Про реструктуризацію зобов'язань громадян України по кредитах в іноземній валюті, отриманих на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)".

Згідно із законопроектом, реструктуризації підлягають кредити:

- які виходили позичальниками для придбання єдиного житла за відсутності іншої житлової нерухомості у власності;

- залишок заборгованості по яких не перевищує 2,5 млн. грн. за станом на 01.01.2015 (близько 150 тис. дол. США);

- за станом на 01.01.2014 по яких відсутня неповернена прострочена заборгованість за договором про надання іпотечного кредиту в іноземній валюті або вона погашена до моменту реструктуризації.

Законопроектом передбачається заміна валюти зобов'язань по курсу НБУ на дату реструктуризації з умовою пробачення частини боргу:

- позичальникам, що мають єдине житло, - не менше 25 %;

- позичальникам, що мають єдине соціальне житло (квартири 60 кв.м., удома 120 кв.м.), - не менше 50 %;

- інвалідам 1 групи, учасникам АТО, ветеранам, багатодітним і сім'ям з дитиною-інвалідом 1 групи, що має єдине житло, - не менше 50 %;

- інвалідам 1 групи, учасникам АТО, ветеранам, багатодітним; сім'ям з дитиною-інвалідом 1 групи, що має єдине соціальне житло, - не менше 70 %;

- учасникам АТО, які під час АТО отримали інвалідність 1 групи, що має єдине житло, - не менше 80 %, які мають єдине соціальне житло - 100 %;

- спадкоємцям учасників АТО, загиблих в АТО, - 100 %.

Законопроект передбачає фіксацію впродовж 3-х років процентної ставки за реструктурованими кредитами на рівні тієї, по якій був наданий кредит в іноземній валюті, і пропонує ринковий механізм визначення процентної ставки, по якій, після закінчення 3-річного терміну обслуговуватиметься кредит - на рівні українського індексу ставок по депозитах фізосіб в гривні (для депозитів на 12 місяців) + 3%.

Позичальник має право подати у банк (інше установи) письмове заява про проведення реструктуризації своїх зобов'язань за договором про надання іпотечного кредиту в іноземній валюті на умовах, визначених цим Законом, в течію 3-х місяців з дня набуття чинності Закону (окрім позичальників - учасників бойових дій, на яких обмеження терміну подачі заяви не поширюється).

Реструктуризація здійснюється в течію 3-х місяців з моменту вступу від позичальника письмової заяви і надання ним документів, необхідних для проведення реструктуризації.

Реструктуризація здійснюється шляхом укладення нового кредитного договору чи укладення банком (іншою установою) і позичальником договору про внесення змін і доповнень в договір про надання іпотечного кредиту в іноземній валюті. Одночасно підписується графік платежів по кредиту, який є невід'ємною частиною нового кредитного договору і визначає розмір щомісячного платежу, порядок його сплати на термін дії договору. У разі непідписання позичальником нового кредитного договору реструктуризація згідно з цим Законом не робиться.

Законопроектом передбачається пробачення позичальникам штрафних санкційякі виникли із-за неналежного виконання ними своїх зобов'язань з 01.01.2014.

Також проект визначає особливості звернення стягнення на предмет іпотеки і поступки права вимоги за договором про надання іпотечного кредиту в іноземній валюті на придбання житла.

Крім того, вирішується питання припинення дії мораторію на звернення стягнення на майно, яке виступає забезпеченням по кредитах фізичних осіб, встановленого Законом № 1304 - VII. Законопроект передбачає припинення дії вказаного мораторію через 6 місяцівщо забезпечить достатній час позичальникам для подачі заяв банкам про реструктуризацію своїх зобов'язань і банкам - для здійснення відповідних операцій.

Передбачається, що дія Закону не поширюється на іпотечні кредити, надані в іноземній валюті, але по яких до набуття чинності цим Законом вже проведена реструктуризація зобов'язань позичальника за договором про надання іпотечного кредиту в іноземній валюті за погодженням між банком (іншою установою) і позичальником, внаслідок чого сталася зміна валюти виконання зобов'язань на підставі будь-яких програм, які існували і існують у банках (інших установах).

Також урядом поданий законопроект № 4005 про внесення змін до Перехідних положень Податкового кодексу.

Законопроектом передбачено, що прибутки фізособи-позичальника, які виникають при анулюванні (пробаченні) кредитором частини боргу відповідно до норм Закону "Про реструктуризацію зобов'язань громадян України по кредитах в іноземній валюті, отриманими на придбання єдиного житла (іпотечні кредити) звільняються від обкладення НДФЛ.

Нагадаємо, що ВР відмінила попередній Закон про реструктуризацію кредитів фізосіб.

А
законопроект про реструктуризацію кредитів юрособ вже схвалений Комітетом ВР.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини