Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що гарантує фізособам-вкладникам держбанків новий Закон?

16.00, 22 грудня 2016
3066
2

Про зміни до Закону про банки розповів адвокат Артем Барташевич

Президентом України Петром Порошенком 19 грудня поточного року був внесений на розгляд проект Закону про внесення змін до Закону України "Про банки і банківську діяльність" стосовно гарантування державою вкладів фізичних осіб". Оперативним темпом, а саме 20 грудня 2016 року, Закон був ухвалений Верховною Радою України.

Варто відмітити, що в день внесення вищезгаданого законопроекту № 5553 народним депутатом Ю. Деревянко був внесений альтернативний законопроект (№ 5553-1), також народними депутатами С. Соболевим і А. Кужель, у свою чергу, також був внесений подібний законопроект (№ 5553-2). Надалі ці законопроекти не отримали схвалення.

Зупинимося на законопроекті № 5553, а точніше, на ухваленому Законі.

За своїм обсягом Закон максимально компактний і включає доповнення до статті 57 Закону "Про банки і банківську діяльність". Доповнюється ця стаття нормами, які регламентують, що вклади фізичних осіб в інших державних банках (окрім Державного ощадного банку України) гарантуються:

- по сумах до 200 000 грн. - згідно Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб"а саме - Фондом гарантування вкладів фізичних осіб;

- по сумах понад 200 000 грн. - державою.

Теоретично, ці зміни прийняті для посилення прав і інтересів вкладчиков-физических осіб. В цілому держава бере на себе певні додаткові зобов'язання по гарантованих виплатах. На щастя, практики виконання подібних зобов'язань державою в нашій країні не було, оскільки державний Ощадбанк, Укрексімбанк і практично державний Укргазбанк (95%) не хистко коштують на своїх ногах.

Закон явно покликаний зменшити паніку навколо ситуації з Приватбанком. Адже, якщо теоретично представити крах такого великого гравця банківського ринку, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб навряд чи впорався б з потоком постраждалих осіб, що мають заощадження, в різному виді, на суму більше 200 000 грн., а на цій цифрі його доля закінчується. Іншими словами, маючи депозит (разом з відсотками) на суму 800 000 грн. вкладник зміг би отримати від Фонду не більше чверті належної йому суми. Враховуючи ситуацію, яка складалася останні декілька років в нашій державі, ця тема украй актуальна, адже відсоток людей, що не довіряють банківській системі, росте і росте.

Як би то не було, яка б не складалася подальша ситуація навколо Приватбанку, однозначно цей Закон покликаний захищати інтереси фізичних осіб-вкладників, а це саме те, чого зараз потребує банківська система України.


Артем Барташевич
Радник кримінально-правового департаменту, адвокат
Адвокатська фірма GORO legal

Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
Увійти
На цю ж тему