Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Боржник і іпотекодавець не можуть відповідати солідарно

Реклама

Договори про поступку права вимоги по договорах кредиту, іпотеки, запоруки, поручительства, ув'язнені після припинення повноважень органів управління банку (загальних зборів, наглядової ради, правління (ради директорів) і органів контролю (ревізійної комісії і внутрішнього аудиту) відповідно до частиною першої статті 36 Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб"є нікчемними відповідно до частини третьої цієї статті.

Враховуючи положення частини третьої статті 36 Закону (згідно з якими угоди, здійснені органами управління і керівниками банка після призначення уповноваженого обличчя Фонду, є нікчемними)голова правління банку не має повноважень на підписання від імені банку договорів поступки прав вимоги; ці повноваження припиняються відповідно до положень частини першої статті 36 Закону. Таким чином, укладені при таких обставинах договори поступки прав вимоги є нікчемними через закон, а отже що не створюють юридичних наслідків для сторін.

Відповідно до частиною другої статті 215 ГК недійсною є угода, якщо її недійсність встановлена законом (нікчемна угода). В цьому випадку визнання такої угоди недійсна судом не потрібно.

Згідно частини першої статті 236 ГК нікчемна угода є недійсною з моменту її здійснення.

Така правова позиція була сформована на засіданні судових палат цивільним і господарським справам Верховного Суду України 16 листопада 2016 року при розгляді справи № 6-1474цс16.

Суд дійшов висновку, що оскільки вимоги позивача витікають з правовідносин, що виникли з нікчемних угод - договорів поступки прав вимоги, ув'язнених в період тимчасової адміністрації, правових підстав для задоволення позовних вимог про стягнення заборгованості по кредитних договорах немає.

Крім того, було роз'яснено, що висновок судів про стягнення заборгованості по кредитних договорах солідарно з боржника і іпотекодавців по договорах іпотеки є помилковим, оскільки відповідно до статтею 546 ГК запорука (іпотека) і поручительство є різними видами забезпечення, тому норми, які регулюють поручительство (статті 553-559)не застосовуються до правовідносин кредитора з іпотекодавцем, оскільки він відповідає перед іпотекодержателем за виконання боржником основного зобов'язання виключно в межах вартості предмета іпотеки. ВСУ вказав: "тому солідарна відповідальність боржника і іпотекодержателя нормами чинного законодавства не передбачена". Відмітимо, що цей вивід міститься як в правовій позиції, так і в тексті рішення. Швидше за все, замість іпотекодержателя мався на увазі іпотекодавець, що логічно виходить з тексту.

До того ж, ВСУ підтвердив правильність виведення ВССУ у справі № 6-12804св12 про те, що ГК не передбачає солідарну відповідальність боржника і майнового поручителя.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини