Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначений порядок формування незалежних наград на держпідприємствах

9 листопада 2016, 12:59
812
0
Реклама

Урядом визначений порядок створення і функціонування незалежних наглядових рад в державних компаніях.

Награди формуватимуть стратегію розвитку держкомпаній, призначатимуть менеджмент, оцінюватимуть його роботу і вибиратимуть незалежного аудитора для проведення перевірки. Таким чином, можливість політичного втручання в роботу держпідприємств майже нівелюється, а корупційні риски значно знижуються, відмітили в Мінекономрозвитку.

Очікується, що перші награди будуть сформовані вже на початку року в 5 великих держкомпаніях: Укрзализныце, Укрпошті, Укргидроэнерго, Укрэнерго, аеропорту Бориспіль.

Формування незалежних наград в найбільших держкомпаніях є обов'язковим згідно Закону № 1405 - VIII. Незалежні наглядові ради мають бути створені у державних унітарних підприємствах і господарських суспільствах, в статутних капіталах яких 50%+ акцій (долею) належать державі, а також активи яких за останній рік перевищували 2 млрд грн., а чистий дохід - 1,5 млрд грн. Усього під ці критерії підпадає 41 держкомпанія, включаючи Нафтогаз.

У інших унітарних компаніях і хозобществах необхідність існування незалежної наглядової ради залишається на розсуд органів управління.

На підприємствах, де вже була сформована незалежна наглядова рада з більшістю незалежних членів (як передбачається Законом), переобирати награду не треба.

Джерело: Мінекономрозвитку

Читайте також: Держпідприємствами управлятимуть незалежні директори - Закон набув чинності

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини