Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції Верховного Суду

28 листопада 2016, 12:12
6477
0
Реклама

Верховний Суд України

Позови вкладників до уповноваженого Фонду розглядаються в цивільному процесі

Розглянувши справу № 6-2309цс16 за позовом вкладника банку "Надра" до Уповноваженого обличчя Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про захист прав споживачів і стягнення недоданих засобів за договором термінового банківського вкладу, Суд дійшов висновкущо у разі, коли позивач звернувся до суб'єкта владних повноважень за захистом порушених прав, що виникли з цивільно-правової угоди, суперечка підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Періодичне погашення кредиту не перериває позовної давності

Розглянувши справу № 6-1457цс16Суд дійшов висновкузгідно з яким якщо виконання зобов'язання передбачалося частями або у вигляді періодичних платежів і боржник зробив дії, що свідчать про визнання лише певної частини (чи періодичного платежу), такі дії не можуть бути основою для переривання течії позовної давності відносно інших (невизнаних) частин платежу.

Дострокову вимогу про повернення кредиту обумовлює початок позовної давності

Розглянувши справу № 6-2251цс16 про стягнення заборгованості за кредитним договором, Суд роз'яснивщо течія позовної давності за вимогами банку про повернення кредиту і платежів по ньому починається з наступного дня, вказаного у вимозі про дострокове повернення кредиту як кінцевого терміну виконання його умов.

Валютний вклад стягається у валюті, 3 % річних - в гривні

Розглянувши справу № 6-1286цс16 Суд роз'яснивщо через суд можна стягнути іноземну валюту в правовідносинах, що виникли при здійсненні валютних операцій. При цьому стаття 625 ГК нормує питання відповідальності боржника за порушення грошового зобов'язання і враховуючи правову природу 3 % річних, передбачених частиною другої цієї статті, як особливої міри відповідальності, їх сума має бути визначена до стягнення виключно в національній валюті України - гривні.

Обличчя зобов'язане знати про стан своїх майнових прав

При розгляді справи № 6-2469цс16 Суд дійшов висновкузгідно з яким позивач повинен довести той факт, що він не міг дізнатися про порушення свого цивільного права, що витікає із загального правила про обов'язковість доведення стороною суперечки тих обставин, на які він посилається як на основу своїх вимог і заперечень. Можливість і обов'язок особи знати про стан своїх майнових прав презюмируется, а тому недостатньо довести факт, із-за якого позивач не знав про порушення свого цивільного права і саме з цієї причини не звернувся за його захистом до суду. Позивач повинен також довести той факт, що він не міг дізнатися про порушення свого цивільного права. Відповідач, повинен довести, що інформацію про порушення можна було отримати раніше.

Землі академій наук не можуть передаватися в комунальну і приватну власність

Розглянувши справу № 6-1116цс16 за позовом прокурора в інтересах держави в особі ГП Національної академії наук України до селищної ради, ряду фізосіб (яким рада передала право власності на землю), про відміну рішення органу місцевого самоврядування, визнанні недійсним держакту про право власності на землю, зобов'язанні передати земельну ділянку, Суд дійшов висновкущо землі НАН, отримані від місцевої ради, можна відібрати. Справа була повернена на новий розгляд до суду першої інстанції. ВСУ роз'яснив, що земельні ділянки, використовувані для забезпечення діяльності Національної академії наук України, галузевих академій наук відносяться до земель державної власності, які не можуть передаватися в комунальну і приватну власність і вказав на взаимоисключаемость виводів судів: вважаючи, що спірні земельні ділянки були правомірно передані у власність відповідачам у зв'язку з припиненням в судовому порядку права користування ними ГП, в той же час відмітили, що позивач не довів належними і допустимими доказами, що спірні ділянки знаходяться в межах земель, переданих в постійне користування цього підприємства. Спірні землі були передані у власність радою за рішенням суду, що припиняє право користування ГП, яке згодом було скасовано.

Райадміністрація може змусити знести самовільно побудований гараж в цивільному процесі

При розгляді справи № 6-1403цс16 Суд дійшов висновкущо суперечка за позовом РГА про знос об'єкту самовільного будівництва, побудованого на невідведеній ділянці, розглядається в порядку цивільного судочинства.

Співвласник квартири, що не брав участь в справі, може оспорити розділ майна подружжя

При розгляді справи № 6-2006цс16 Суд роз'яснивщо співвласник квартири має право оскаржити в касаційному порядку рішення суду по суперечці про припинення права власності на частку в загальному майні, в якому він не брав участь.

Енергопостачальник не відповідає за моральну шкоду, заподіяну перебоями в електропостачанні

Розглянувши справу № 6-1575цс16 за позовом споживача до "Харьковоблэнерго" про відшкодування моральної шкоди за непоновлення електропостачання після укладення договору, Суд роз'яснивщо стосунки з приводу постачань фізособам електричної енергії регулюються статтею 714 ГК, Законом "Про електроенергетику" і Правилами користування електричною енергією для населення. Ці норми не передбачають відшкодування моральної шкоди у разі порушення зобов'язання по постачанню електрики. Правовідносини сторін витікають з договірних стосунків по постачаннях відповідачем електроенергії у будинок позивача - споживача цієї енергії. Енергопостачальник несе відповідальність за шкоду, заподіяну споживачеві або його майну, в розмірі і порядку, визначених законодавством. У разі тимчасового припинення електропостачання з вини енергопостачальника він несе відповідальність відповідно до умов договору у розмірі двократної вартості недоотпущенной споживачеві електроенергії. У разі порушення прав споживачів енергопостачальник несе відповідальність відповідно до законодавства і договору. Споживачі мають право на відшкодування моральної шкоди тільки у разі його спричинення небезпечної для життя і здоров'я людей продукцією у випадках, передбачених законом.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини