Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як представники органів місцевого самоврядування стажуватимуться у нотаріусів?

4 січня 2016, 11:39
1350
2
Автор:
Реклама

Мінюст наказом від 23 грудня 2015 року № 2727/5 затвердив Програму стажування уповноваженого посадовця органу місцевого самоврядування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса з питань оформлення спадкових прав.

Перелік питань, що вивчаються стажистом під час того, що стажується, і завдань, які необхідно йому виконати, вказується в індивідуальному плані стажуванняякий складається керівником стажування.

Під час стажування стажист зобов'язаний вивчити:

- Конституцію;

- Конвенцію про захист прав людини і засадничих свобод і практикові ЕСПЧ;

- Конвенцію про правову допомогу і правові стосунки в цивільних, сімейних і карних справах від 22 січня 1993 року;

- інші міжнародні договори, норми яких торкаються нотаріальної діяльності;

- Закон "Про нотаріат" і інші акти законодавства з урахуванням особливостей нотаріальної діяльності.

Також під час стажування стажист повинен засвоїти порядок здійснення нотаріальних дій з оформлення спадкових прав, правила ведення нотаріального діловодства в межах компетенції, обмеження по здійсненню нотаріальних дій, порядок оскарження нотаріальних дій або відмови в їх здійсненні, правила ведення статистичної звітності.

Крім того, за період стажування стажист повинен вивчити порядок ведення Спадкового реєстру, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, Державного реєстру обтяжень рухомого майна, Єдиного реєстру доручень.

З метою оволодіння практичними навичками роботи з реєстрами стажист повинен пройти навчання на ГП "Національні інформаційні системи" Мінюсту (у його філіях).

З метою оволодіння практичними навичками в застосуванні законодавства при здійсненні нотаріальних дій з оформлення спадкових прав стажист разом з керівником стажування і під його особистим контролем:

- бере участь в наданні консультацій особам, в наданні правової оцінки документам, представленим нотаріусові для здійснення нотаріальних дій з оформлення спадкових прав;

- бере участь у формуванні спадкових справ, нарядів згідно з номенклатурою справ;

- бере участь у виїзді, якщо нотаріальна дія здійснюється поза приміщенням державної нотаріальної контори або приміщення, яке є робочим місцем приватного нотаріуса;

- складає проекти свідчень, інших документів;

- визначає розмір плати за здійснення нотаріальних дій;

- бере участь в складанні актів опису спадкового майна при вжитті заходів по його охороні.

За час того, що стажується стажист повинен ознайомитися з практикою оформлення спадкових справ, порядком прийняття спадку і відмови від нього; порядком визначення обов'язкової долі в спадку, порядком встановлення місця і часу відкриття спадку, круга спадкоємців, складу спадкового майна.

Після кожної теми, що пропрацювала, керівник стажування проводить співбесіда із стажистом для визначення рівня знань стажиста з питань цієї теми, про що проставляється відмітка в індивідуальному плані стажування. У разі недостатнього засвоєння стажистом конкретної теми, ця тема вивчається повторно.

Нагадаємо, 1 січня набув чинності Закон № 1709 - VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно деяких питань спадкоємства"який передав посадовцям органів місцевого самоврядування функції нотаріату по оформленню спадку.

Читайте також: Оформлення спадку в сільрадах з 1.01.2016 неможливе, - нотаріуси.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини