Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рішення суду про стягнення вкладу, прийняте після введення тимчасової адміністрації, не виконується

26 січня 2016, 16:06
3282
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 20 січня 2016 року розглянув справу6-2001цс15 за позовом трьох валютних вкладників (поданий в лютому 2015 року) до "Дельта Банку" (3 березня 2015 року введена тимчасова адміністрація) про стягнення засобів за договором банківського вкладу.

При розгляді була сформована наступна правова позиція. Згідно п. 16 ст. 2 Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" тимчасова адміністрація - це процедура виводу банка з ринку, яка вводиться Фондом відносно неплатоспроможного банку в порядку, встановленому справжнім Законом.

Відповідно до п. 6 ст. 2 ці Закони ліквідація банку - це процедура припинення банку як юридичної особи відповідно до законодавства. Отже, по спорах, пов'язаних з виконанням банком, в якому введена тимчасова адміністрація і / або введена процедура ліквідації, своїх зобов'язань перед його кредиторами, норми Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" є спеціальними, і цей Закон являється пріоритетним відносно інших законодавчих актів України в таких правовідносинах.

Статтею 36 вказаного Закону врегульовані наслідки введення тимчасової адміністрації. Зокрема, згідно пп. 1, 2 ч. 5 ст. 36 Закону при тимчасовій адміністрації не здійснюється задоволення вимог вкладників і інших кредиторів банку, примусове стягнення засобів і майна банку, звернення стягнення на майно банку, накладення арешту на грошові кошти і майно банку.

Відповідно до ч. 2 ст. 46 Закону з дня призначення уповноваженого обличчя Фонду банківська діяльність завершується закінченням технологічного циклу конкретних операцій у разі, якщо це сприятиме збереженню або збільшенню ліквідаційної маси.

Суд ці положення Закону не врахував, не звернув уваги на те, що з 3 березня 2015 року Фонд ввів тимчасову адміністрацію і почав процедуру виведення ПАО "Дельта Банк" з ринку. На момент ухвалення рішення судом першої інстанції (7 квітня 2015 року) у банк вже була введена тимчасова адміністрація, що зробило неможливим стягнення засобів у будь-який інший спосіб, чим це передбачено Законом "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини