Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ пом'якшив ряд валютних обмежень

4 вересня 2015, 09:40
2334
0
Реклама

Національний банк України постановами від 3 вересня 2015 року № 581 і № 582 ослабив частину адміністративних обмежень, введених в першій половині поточного року для стабілізації валютного ринку.

Так, збільшений об'єм видачі готівки в іноземній валюті і банківських металах з рахунків клієнтів банків з 15 000 до 20 000 грн. у добу.

Також регулятор дозволив при купівлі клієнтами банків іноземної валюти не враховувати залишки засобів на їх рахунках у валюті 3-ої групи Класифікатора іноземних валют і банківських металів. Це дозволить клієнтам, які мають на рахунках залишки неконвертованих валют, купувати іноземну валюту.

Уповноваженим банкам дозволено знімати з контролю експортні операції клієнтів, якщо вони надали документальне підтвердження про припинення зобов'язань шляхом заліку зустрічних вимог у валютах, що не підлягають обов'язковому продажу. Сума таких зобов'язань повинна не перевищувати 0,5 млн. дол. США по одному контракту.

Уточнені вимоги відносно обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті - ця вимога не поширюватиметься на засоби, які повернені за ініціативою іноземного банку в 2-денний термін.

НБУ відмінив вимога відносно обов'язкового представлення в пакеті документів для купівлі/перекладу іноземної валюти довідки ГФСяка засвідчує відсутність заборгованості по сплаті податків для компаній. Це полегшить роботу компаній-імпортерів.

Знята заборона реєструвати зміни до договорів про залучення резидентами кредитів/позик в іноземній валюті від нерезидентів у разі, якщо ці зміни передбачають заміну боржника в окремих випадках. А саме - коли така заміна пов'язана з ліквідацією і поглинанням.

В той же час, вводиться заборона на купівлю валюти для розрахунків за імпорт продукції, митне оформлення якої було здійснене до 1 січня 2014 року. Це стосується випадків заміни боржника і кредитора в зобов'язанні по зовнішньоекономічному контракту. Тепер компанії-резиденти повинні будуть виконувати такі зобов'язання за рахунок власних засобів в іноземній валюті. Вимога не поширюється на життєво необхідні товари.

Зміни набули чинності 4 вересня 2015 року і діють до 4 грудня 2015 року включно.

Проте, незалежно від термінів дії постанов, Національний банк планує надалі продовжувати поступову лібералізацію валютного регулювання, якщо цьому сприятиме стан валютного ринку і української економіки в цілому.

За інформацією НБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини