Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений Закон про електронну комерцію

3 вересня 2015, 18:00
7064
0
Реклама

Верховна Рада на вечірньому засіданні 3 вересня ухвалила Закон про електронну комерцію (законопроект № 0957, в першому читанні був прийнятий як № 2306а).

Закон визначає організаційно-правові основи діяльності у сфері електронної комерції в Україні, встановлює порядок здійснення електронних угод з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем, визначає права і обов'язки учасників стосунків у сфері електронної комерції.

У правове поле України вводяться нові терміни - електронна комерція, електронний товар, електронна торгівля, інтернет-магазин, електронна угода.

Електронна комерція - це громадські стосунки, що виникають при укладенні і виконанні угоди після постачання електронних товарів і продажу/постачання товарів, виконання робіт, надання послуг/електронних послуг і здійснення інших дій, спрямованих на отримання прибутку, створення зобов'язань з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем, якщо в результаті вказаних дій у учасників таких стосунків виникають зобов'язання майнового характеру.

Регламентується порядок укладення угод у сфері електронної комерції - умови; форма; обов'язкова інформація, яка має бути надана споживачам до укладення оборудки; платежі; норми про захист персональних даних і про зберігання електронних документів; час і місце відправки і отримання електронного повідомлення (документу). Встановлюються і правила вирішення суперечок, відповідальність у сфері електронної комерції.

У зв'язку з новими нормами пропонується внести відповідні зміни і до деяких інших законів. Наприклад, в ст.205 ГК (Форма угоди) вказати, що угода може здійснюватися усно або у письмовій формі (у тому числі у електронній формі).

Як запевняли автори законопроекту, він відповідає принципам європейського законодавства відносно електронної торгівлі, що дозволить надалі здійснювати інтеграцію економічних і правових інститутів України в європейський економічний і правовий простір. Крім того, онлайн-магазинам стане простіше спілкуватися з податковими органами і владою, що зрештою спростить життя і покупцям.

Читайте також:
Депутати хочуть узаконити електронну комерцію
Законопроект про електронну комерцію ухвалений за основу
Легалізація електронної комерції : думка бізнесу, оцінка юристів
Про які закони мріє інтернет-комерція в Україні?
Держава взялася за інтернет-торгівлю
Перспектива врегулювання електронної комерції в Україні видно

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини