Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФГВФЛ зобов'язаний виплатити кожному вкладникові 100% суми вкладу без обмежень, - юристи

13.40, 28 серпня 2015
12013
45

Усі вкладники-фізособи мають право на відшкодування повної суми вкладу без яких або обмежень, запевняють юристи АК "Кравец і партнери"

Як би це дивно не звучало, проте, відповідно до існуючої редакції Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) зобов'язаний повернути вкладчикам-физическим особам суму вкладу повністю, незважаючи на його розмір.

Так, згідно ч. 1 ст. 36 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних" з дня призначення уповноваженого обличчя Фонду припиняються усі повноваження органів управління банку (загальних зборів, наглядової ради і правління (ради директорів) і органів контролю (ревізійної комісії і внутрішнього аудиту). Уповноважене обличчя Фонду від імені Фонду придбаває усі повноваження органів управління банку і органів контролю з дня початку тимчасової адміністрації і до її припинення.

Таким чином, з моменту введення тимчасової адміністрації Фонд переймає на себе усі функції як по управлінню, так і контролю за діяльністю банку.

З аналізу повноважень органів Управління і контролю банку, передбачених в ст.ст. 37-41 Закону України "Про банки і банківську діяльність"витікає, що саме ці органи відповідальні за діяльність банку, у тому числі і за виконання банком своїх зобов'язань перед вкладниками і кредиторами.

Отже, не дивлячись на те, що договірні стосунки виникли безпосередньо між позичальником і Банком, проте після введення у Банк тимчасової адміністрації, до якої переходять повноваження Банка, саме остання стає відповідальною за діяльність Банку і виконання ним своїх зобов'язань.

Разом з цим слід вказати на те, що управління Банком при здійсненні тимчасової адміністрації здійснюється з урахуванням норм спеціального закону - Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Ростислав Кравец

Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" Фонд гарантує кожному вкладникові банку відшкодування засобів по його вкладу.

Фонд відшкодовує засоби у розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день ухвалення рішення Національним банком України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних і начала процедури виводу Фондом банку з ринку, але не більше за суму граничного розміру відшкодування засобів по вкладах, встановленого на дату ухвалення такого рішення, незалежно від кількості вкладів в одному банку.

Сума граничного розміру відшкодування засобів по вкладах не може бути менше 200 000 грн.. Адміністративна рада Фонду не має права приймати рішення про зменшення граничної суми відшкодування засобів по вкладах.

Уся суть в тому, що жодним нормативним актом в Україні не встановлено і не дано повноважень встановлювати суму граничного відшкодування засобів по вкладу.

Саме така редакція пов'язана з бездумним і популістським внесенням змін до законодавства. Спочатку планувалося дати повноваження адміністративній раді Фонду встановлювати суму відшкодування, але ця норма була виключена із законодавства, а внести зміни в інші статті не спромоглися.

Тобто, норма цієї статті передбачає встановлення виключно нижньої межі суми гарантійного відшкодування без обмежень відносно верхньої межі- отже, гарантійною сумою є сума залишку грошових коштів на відповідному рахунку, а не сума коштів у розмірі 200 000 гривень.

Системний аналіз ч. 1 ст. 26 і п. 1 ч. 6 ст. 36 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" дозволяє зробити логічний висновок про те, що під час тимчасової адміністрації, Фонд, здійснюючи управління Банком і несучи відповідальність за діяльність Банку в цей період, повинен здійснити виплати по договорах банківського вкладу і банківського рахунку в повному розмірі залишку грошових коштів на відповідному рахунку без встановлення яких лімітів.

Ганна Мартыненко

Таким чином, відшкодування тільки 200 000 гривень по договорах банківського вкладу, де розмір вкладу є великим чим 200 000 гривень, не припиняє порушення прав вкладників на отримання усієї суми вкладу і не звільняє Фонд від обов'язку здійснити виплати в повному розмірі.

Також варто відмітити, що черговість виплат, вказана в п. 4 ч. 1 ст. 52 Закони України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", відноситься, зокрема, до відшкодування пені і штрафів, передбачених як договором, так і законодавством за час до введення тимчасової адміністрації. Т. е. за період, поки банк без введеної тимчасової адміністрації не виконував свої зобов'язання перед вкладником, і ця сума підтверджена відповідним рішенням суду. І жодним чином не торкається черговості виплати суми вкладу, в якому б розмірі вона не була.

У теж час, згідно ч. 1 ст. 26 п. 3 ч. 2 ст. 46 і п. 4 ч. 1 ст. 52 Закони України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", під час проведення процедури ліквідації банку Фонд зобов'язаний здійснити виплати по грошових зобов'язаннях банку в повному розмірі залишку грошових коштів на відповідних рахунках вкладників / кредиторів банку без встановлення яких-небудь лімітів.

Таким чином, відшкодування вкладникові на стадії тимчасової адміністрації тільки 200000 гривень по одному з договорів банківського вкладу не означає належне виконання зобов'язань по інших договорах і не припиняє порушення прав вкладника на отримання усієї суми вкладу за усіма договорами, а також не звільняє Фонд від обов'язку здійснити виплати в повному розмірі.

В зв'язку з цим варто відмітити, що у разі відмови Фонду на письмову вимогу вкладника повернути суму вкладу в повному об'ємі ці спори підвідомчі районним судам, а не адміністративнимоскільки йтиметься про стягнення суми, а не зобов'язання включити в перелік на виплату і так далі

Ще одним важливим моментом є та обставина, що доки Конституційний Суд України не визнав Закон України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" неконституційним у зв'язку із зверненням до нього Верховного Суду України, усі вкладники-фізособи мають право на відшкодування повної суми вкладу без яких або обмежень.

Крім того, рекомендуємо звернути увагу на те, що з 1 вересня 2015 року змінюються ставки судового збору і, відповідно, щоб уникнути додаткових витрат і суперечок про необхідність оплачувати судовий збір по позовах, пов'язаних із захистом прав споживачів, краще направити позови до цієї дати.


Ростислав Кравец,

адвокат, старший партнер АК "Кравец і партнери"

Ганна Мартыненко,
юрист АК "Кравец і партнери"

Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
Увійти
На цю ж тему