Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій тижня, враховуючи результати роботи держорганів і вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. Набув чинності Закон відносно трансфертного ціноутворення

13 серпня набув чинності Закон № 609 - VIII про внесення змін до Податковий кодекс відносно трансфертного ціноутворення. Зокрема, з НК виключені норми, які застосовують правила трансфертного ціноутворення при оподаткуванні ПДВ. Крім того, збільшений з 20 до 50 млн грн. об'єм контрольованих операцій з одним контрагентом, досягши якого платники податків зобов'язані подавати звіт про контрольовані операції. Встановлено, що Кабміном визначається перелік товарів, що мають біржове котирування. Також визначені умови, при яких господарські операції визнаються контрольованими. Зменшений штраф за недекларування контрольованих операцій з 5 до 1 % від суми незадекларованих в звіті контрольованих операцій. У НК внесена технічна правка за визначенням рівня рентабельності контрольованих операцій в умовах трансфертного ціноутворення, визначення звичайної ціни і тому подібне

2. Набув чинності Закон про оподаткування неприбуткових організацій

13 серпня набув чинності Закон № 652 - VIII про внесення змін до Податкового кодексу відносно оподаткування неприбуткових організацій. Встановлені вимоги, яким повинні відповідати неприбуткові підприємства, установи і організації для того, щоб не платити податок на дохід підприємств. До неприбуткових організацій зокрема, можуть бути віднесені: бюджетні установи; громадські об'єднання, політичні партії, творчі союзи, релігійні організації, добродійні організації, пенсійні фонди; союзи, асоціації і інші об'єднання юридичних осіб; житлово-будівельні кооперативи (з першого числа місяця, що йде за місяцем, в якому здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий будинок споруджувався або отримувався житлово-будівельним (житловим) кооперативом), дачні (дачно-будівельні), садівничі і гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства); ОСМД, асоціації власників житлових будинків; професійні спілки, їх об'єднання і організації профспілок, а також організації працедавців і їх об'єднання; сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об'єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів; інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам НК. Не є платниками податку суб'єкти господарювання, що застосовують спрощену систему оподаткування, обліку і звітності, визначені главою 1 розділу XIV НК. Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ і організацій, включення неприбуткових підприємств, установ і організацій в Реєстр і виключення з Реєстру встановлює Кабінет Міністрів. До твердження Кабміном Порядку ведення Реєстру діє Положення про Реєстр неприбуткових установ і організацій 2013 року.

3. Набув чинності Закон про виведення неплатоспроможних банків з ринку

12 серпня набув чинності Закон № 629 - VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб і виведення неплатоспроможних банків з ринку". З 1 січня 2016 року набудуть чинності зміни Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" відносно введення тимчасової адміністрації, продажу майна. З 1 липня 2016 року набудуть чинності зміни порядку визначення вкладників, які мають право на відшкодування засобів по вкладах. Законом, зокрема, внесені зміни в ст. 67 Господарського процесуального кодексу: не допускається забезпечення позову у справах, що виникає з корпоративних стосунків, шляхом заборони здійснювати органам державної влади, органам місцевого самоврядування, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб свої повноваження. Не допускається забезпечення позову у справах, відповідачем в яких є неплатоспроможний банк або Фонд шляхом: 1) накладення арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві; 2) заборони відповідачеві здійснювати певні дії. Майно або грошові суми клієнта неплатоспроможного банку, на які судом накладений арешт до дня віднесення банку до категорії неплатоспроможних, може бути передане приймаючому або перехідному банку або спеціалізованій установі, утвореній Фондом, з письмовим повідомленням Фондом особи, в інтересах якої накладений арешт. При цьому передане майно або грошові суми залишаються обтяженими відповідно до визначення суду про накладення арешту. Відповідні зміни внесені в Цивільний і Карний процессульные кодекси. Карний кодекс доповнений двома статтями: ст. 220-1 встановлює відповідальність за порушення порядку ведення бази даних про вкладників або порядку формування звітності, ст. 220-2 - за фальсифікацію фінансових документів і звітності фінансової організації, приховання неплатоспроможності фінансової установи або підстав для відгуку (анулювання) ліцензії фінансової установи. Крім того, встановлено, що Нацбанк уповноважений здійснювати попередню кваліфікацію осіб, які можуть брати участь у виведенні неплатоспроможних банків з ринку, і складати перелік таких осіб. Перелік має бути сформований до 1 січня 2016 року.

4. Сільгосппідприємства в системі електронного адміністрування використовують 2 електронні рахунки

ГФС роз'яснилащо з обліком останніх податкових змін сільськогосподарським підприємствам, які обрали спеціальний режим оподаткування згідно ст. 209 НК, в системі електронного адміністрування ПДВ у вже відкритих основних електронних рахунках відкриваються додаткові рахунки. Таким чином, з/х підприємства використовують в системі електронного адміністрування 2 рахунки: основний і додатковий. Також внесені зміни в порядок розрахунку реєстраційної суми, зокрема змінений порядок формування деяких складових формули для розрахунку такої суми.

5. Розширений список документів для дозволу на проведення робіт на землях водного фонду

Кабмін вніс зміни у Порядок видачі дозволів на проведення робіт на землях водного фонду. Встановленощо у разі проведення на землях водного фонду робіт, пов'язаних з експлуатаційним днопоглибленням на внутрішніх підхідних, судноплавних каналах і портових акваторіях, з метою підтримки заданих навігаційних габаритів суб'єкт господарювання для отримання дозволу подає разом із заявою завірені: копії статуту (положення); копії паспорта акваторії і морського, внутрішнього підхідного каналу; дані останніх контрольних промірів глибин з обгрунтуванням об'ємів днопоглиблювальних робіт; матеріали за оцінкою дії на природне довкілля. Роботи на землях водного фонду, пов'язані з експлуатаційним днопоглибленням, проводяться на підставі дозволу, який видається 1 раз на увесь період експлуатації за умови незмінності технічних характеристик акваторії порту, внутрішнього підхідного, судноплавного каналу, визначених паспортом, технологічних рішень і умов виконання робіт.

6. Затверджений перелік документів, що підтверджують досвід роботи в сільському господарстві

Постановою Кабміну від 12 серпня 2015 року № 584 затверджений перелік документів, що підтверджують досвід роботи в сільському господарстві: 1) виписка з трудової книжки із записами, які підтверджують стаж роботи в сільському господарстві; 2) архівна довідка, що містить інформацію про стаж роботи в сільському господарстві, видана на підставі архівних документів з вказівкою їх пошукових даних; 3) копія трудового договору (угоди) між працівником і власником підприємства, організації, уповноваженим ним органом або фізичною особою, по якій (якій) працівник виконував роботи (надавав послуги) в сільському господарстві; 4) виписка з похозяйственной книги про ведення особистого селянського господарства або участь у веденні особистого селянського господарства; 5) відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців про види економічної діяльності в області сільського господарства, здійснюваних фізичною особою - підприємцем. Документи, що підтверджують досвід роботи в сільському господарстві, необхідно прикласти до заяви про отримання (придбанні) у власність або в оренду земельної ділянки державної або комунальної власності з метою ведення фермерського господарства. Заява подається в районну держадміністрацію або місцеву раду.

7. Затверджені форми декларацій збору за місця для парковки і по туристичному збору

Наказом Мінфіну від 9 липня 2015 року № 636 затверджені форми Податкової декларації збору за місця для парковки транспортних засобів і Податкової декларації по туристичному збору. Визнаний таким, що втратило силу наказ Міністерства прибутків і зборів від 30 грудня 2013 року № 866 "Про затвердження форм податкових декларацій збору за місця для парковки транспортних засобів і туристичного збору".

8. При ГФС працюватиме Уповноважений з питань підприємництва

Уповноважений з питань підприємництва при ГФС, діючий на громадських засадах, представлятиме і захищатиме інтереси бізнесу. Платники податків можуть звертатися до нього з індивідуальними скаргами, для вирішення питань, що стосуються адміністрування податків, а також відносно змін законодавства. Планується розробити механізм розгляду скарг усередині ГФС і взаємодії з іншими інститутами: офісом бизнес-омбудсмана, Торгово-промисловою палатою України, Європейської бізнес асоціацією, Американською торговою палатою, галузевими асоціаціями і іншими інститутами. Уповноваженим з питань підприємництва при ГФС призначений Тарас Качка - керівник "Українського медіа центру реформ".

9. Розроблений законопроект про реформу сфери зайнятості і соціального страхування на випадок безробіття

Минсоцполитики оприлюднило для громадського обговорення проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України по реформуванню державного управління у сфері зайнятості населення і соціального страхування на випадок безробіття". Зокрема, пропонується ввести компенсацію працедавцям, які працевлаштовують безробітних з числа дітей-сиріт, осіб, що відбули покарання у вигляді обмеження свободи або позбавлення волі, осіб передпенсійного віку (за 2 року до пенсії), осіб, звільнених з військової служби після участі в проведенні АТО у розмірі заробітної плати таких працівників. Компенсація виплачуватиметься за рахунок засобів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття впродовж року за умови, що працедавець зобов'язується забезпечити зайнятість такої особи впродовж 2 років. Також передбачена підтримка підприємницької ініціативи зареєстрованих безробітних, що отримали допомогу по безробіттю одноразово для організації власної справи шляхом надання послуг з професійного консультування, надання допомоги в плануванні і веденні підприємницької діяльності в консалтингових центрах Національного агентства зайнятості. Планується введення фінансової підтримки соціальних підприємств шляхом надання податкових пільг (суб'єктам малого підприємництва, в яких не менше 50 % чисельності штатних працівників відносяться до категорій громадян, недостатньо конкурентоздатних на ринку праці, - самотніх батьків, молоді, внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО та ін.) по аналогії з підприємствами інвалідів.

10. Нотаріусам передадуть повноваження по реєстрації бізнесу

При обговоренні в Министертсве юстиції законопроекту № 2983 "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань" (прийнятий за основу) нотаріусам пояснилищо вони зможуть виконувати усі без виключення реєстраційні дії, пов'язані з нерухомістю. Крім того, додатково їм будуть передані повноваження по реєстрації бізнесу. За словами Міністра юстиції, окрім додаткових повноважень нотаріуси отримають винагороду - 60% адміністративного збору, який громадяни платитимуть за послуги, залишиться у них, як у суб'єктів, що здійснюють реєстраційні дії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини