Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ і перевірка на конституційність

Реклама

Верховний Суд України

Суд може відмінити незаконну передачу у власність земельних ділянок, що знаходяться в прибережній смузі

Розглянувши справу № 6-162цс15ВСУ вказавщо при наданні земельної ділянки необхідно виходити з нормативних розмірів прибережних захисних смуг, встановлених статтею 88 ВКі орієнтовних розмірів і меж водозахисних зон, які визначаються відповідно до постанови Кабміну від 8 травня 1996 року № 486. Надання в приватну власність земельних ділянок, які знаходяться в прибережній захисній смузі, без урахування обмежень, вказаних в ст. 59 ЗКсуперечить нормам ст.ст. 83, 84 ЗК. Що суперечить законодавству акт може бути скасований в судовому порядку.

Перерахована на банківський рахунок пенсія померлого одержувача може бути отримана у вигляді спадку

Розглянувши справу № 6-535цс15ВСУ роз'яснивщо засоби, переведені платником одержувачеві, з моменту їх зарахування на банківський рахунок переходять у власність останнього, який має виняткове право розпорядження ними, а банк у рамках договору і відповідно до вимог законодавства виконує функції по обслуговуванню банківського рахунку клієнта і не є набувачем цих засобів. Після зарахування на рахунок одержувача засобу сталі його власністю, втратили свій цільовий статус (пенсії, соціальних виплат), і придбали статус вкладу. При цьому перерахування (видача) вкладу можливе тільки шляхом отримання спадку спадкоємцями померлого вкладника.

Трудовий договір не може бути визнаний недійсним на підставі норм Цивільного кодексу

Розглянувши № 6-530цс15, ВСУ роз'яснивщо встановлення підприємством, установою, організацією в межах своїх повноважень і за рахунок власних засобів в трудових договорах або інших угодах додаткових в порівнянні із законодавством, трудових або соціально-побутових пільг для працівників, тобто таких, які покращують їх положення, не може бути приводом для визнання таких умов недійсними. Укладений трудовий договір не є угодою в розумінні ст. 202 ГКна яку поширюються передбачені нормами ст.ст. 203, 215 справжнього Кодексу загальні вимоги відносно дії угоди і яка може бути визнана недійсною по передбаченим ГК підставам із застосуванням наслідків недійсності угоди.

Волевиявлення дарувальника, здійснене у важких обставинах і на невигідних умовах, не може вважатися вільним

При розгляді справи № 6-232цс14 про визнання договору дарування недійсним і відновленні права власності на квартиру ВСУ дійшов висновкущо при укладенні договору дарування волевиявлення дарувальника має бути спрямоване на добровільне, безвідплатне, без яких-небудь примусів (життєвих обставин або дії сторонніх осіб) відчуження майна, що належить йому, на користь обдаровуваного. В той же час угоди, що здійснюються особою під впливом важкої для нього обставини і на украй невигідних умовах, характеризуються тим, що особа їх здійснює добровільно, усвідомлює свої дії, але вимушено це зробити із-за важких обставин і на украй невигідних умовах, а тому волевиявлення особи не є вільним і не відповідає його внутрішній волі.

Жителі, що вселилися до того як будинок став гуртожитком, не можуть бути виселені

Розглянувши справу № 6-191цс15 про виселення з гуртожитку, ВСУ роз'яснивщо для виселення відповідачів, які вселилися в житло ще до придбання будинком, в якому воно розташоване, статусу гуртожитку, отсутстуют підстави передбачені ст. 132 ЖК УРСР.

Позов будінспекції про знос самовільної будови повинен розглядатися в администартивном процесі

Розглянувши справу № 6-381цс15 про знос самовільного будівництва, ВСУ роз'яснивщо якщо Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю звернулася до суду як суб'єкт владних повноважень на виконання владних управлінських функцій по здійсненню архітектурно-будівельного контролю у зв'язку з порушенням забудовником вимог законодавства з питань будівництва, містобудування і архітектури, - стосунки між сторонами є публічно-правовими і вказана суперечка підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства, передбаченому КАС.

Окупація Криму не звільняє від обов'язків по кредиту

Розглянувши справу № 3-216гс15 за позовом кримського підприємства до банку про звільнення від відповідальності (штрафів, пені, повернення суми кредиту) в повному об'ємі за порушення умов договору про надання відзивної поновлюваної кредитної лінії на термін з 1 квітня 2014 року до моменту закінчення окупації АР Крим, ВСУ прийшов до наступного висновку. Окупація території АР Крим Російською Федерацією і пов'язана з цим неможливість позивача здійснювати господарську діяльність не знаходяться в причинному зв'язку з неповерненням грошей за кредитним договором, а збитки позивача внаслідок ситуації, що склалася, в Криму, не мають ознак надзвичайності або невідворотності для виконання обов'язку за кредитним договором.

Пленум схвалив представлення відносно конституційності Закону про гарантування вкладів і оподаткування пенсій

На засіданні Пленуму Верховного Суду України 3 липня були прийняті рішення про звернення до Конституційного Суду України для перевірки на відповідність Конституції Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб"звуження гарантій матеріального забезпечення і соціального захисту суддів у відставці і оподаткування пенсій, що перевищують 3 мінімальних зарплати.

Вищий спеціалізований суд України по розгляду цивільних і карних справ

З позовом відносно знищеного в зоні АТО удома треба звертатися до суду по місцезнаходженню нерухомості

Розглянувши справу № 6-14000св15 ВССУ погодився з виведенням судів нижчих інстанцій, згідно з яким позов про відшкодування шкоди, заподіяної майну внаслідок проведення АТО, слід подавати по місцезнаходженню нерухомого майна з обліком розпорядження голови ВССУ про визначення осудності справ у зв'язку з проведенням АТО.

Світова угода, умови якої не пов'язані із спірними правовідносинами, не може визнаватися судом

При розгляді справи № 6-10418св15 ВССУ роз'яснивщо світова угода - це складена сторонами з урахуванням інтересів усіх зацікавлених осіб, що беруть участь в справі, угода, яка визнається судом тільки після встановлення законності і обгрунтованості її умов, а також з'ясування думки усіх зацікавлених осіб про можливість її визнання. Метою такої угоди є врегулювання суперечки між сторонами, а його умови можуть торкатися лише прав і обов'язків сторін і предмета суперечки, тобто, матеріально-правової вимоги позивача до відповідача, відносно якого він просить ухвалити судове рішення. Не може визнаватися судом світова угода, умови якої не пов'язані із спірними правовідносинами.

Єдиний державний реєстр судових рішень

У Реєстрі публікуватимуть усі рішення загальних судів і особливі думки суддів. Відповідні зміни в Порядок ведення Єдиного державного реєстру судових рішень внесені постановою Кабміну від 17 червня 2015 року № 401.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини