Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

31 липня 2015, 14:30
3118
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій поточного тижня, враховуючи результати роботи держорганів і вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. Набув чинності Закон про зміни в системі електронного адміністрування ПДВ

29 липня набув чинності Закон про внесення змін в НК відносно удосконалення адміністрування ПДВ. Закон містить ряд змін відносно складання податкових накладних і ведення обліку ПДВ. Крім того, на грошові кошти, що знаходяться на рахунках в системі електронного адміністрування ПДВ, не може бути накладений арешт, обернене стягнення. ГФС роз'яснилаякі переваги отримають платники податків, а також яких змін чекати найближчими днями: 2 серпня о 23 годині буде припинена робота ЕРНН і прийом декларацій по ПДВ. Функціонування системи буде відновлено після завершення технічних робіт, не пізніше 00:00 4 серпня.

2. Затверджена форма ліцензії у сфері господарської діяльності

Наказом № 781/38 Мінекономрозвитку і ГРС затверджена форма і зміст ліцензії у сфері господарської діяльності, яка видається на види діяльності, визначені ст. 7 Закону про ліцензування. Ліцензія повинна містити найменування органу ліцензування, номер і дату ухвалення рішення, вид господарської діяльності, місцезнаходження юрособи або місце проживання ФОП і так далі

3. НБУ залишив облікову ставку на рівні 30 %

Правління Національного банку на засіданні 30 липня вирішило залишити незмінній облікову ставку на рівні 30 %. За умов стійкого зниження інфляційних ризиків голова Нацбанку Валерія Гонтарева обіцяє перейти до пом'якшення грошово-кредитної політики в найближчій перспективі. Облікова ставка НБУ складає 30% з 4 березня, коли була істотно підвищена (з 19,5%) для запобігання деструктивним процесам на грошово-кредитному ринку.

4. Вводяться нові правила оформлення судів і вантажів в морських портах

Кабмін вводить нові правила оформлення судів і вантажів в морських портах. Постановою № 491 відміняється, зокрема, комісійний контроль на борту судів, вводиться автоматизований радіологічний контроль вантажів і електронний документообіг в портах, спрощуються процедури оформлення яхт. Постановою № 483 забезпечується рівний доступ до портової інфраструктури усіх портових операторів шляхом введення уніфікованого тарифу. Постанова № 492 відміняє процедуру обов'язкового контролю ізольованого баласту.

5. ГФС роз'яснила, як повернути помилково перераховані на електронний Пдв-рахунок засоби

Якщо на дату представлення Пдв-декларації сума коштів на електронному Пдв-рахунку платника податків перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету згідно поданої декларації, платник податків має право представити в контролюючий орган у складі такої декларації заяву. ГФС роз'яснилащо відповідно до заяви засобу підлягають перерахуванню, зокрема, на поточний рахунок платника податку. Для цього ГФС направляє Казначейству реєстр, а Казначейство здійснює відповідне перерахування.

6. Діє форма відомостей, необхідних для розрахунку транспортного податку

28 липня набув чинності наказ Мінфіну № 563яким затверджена форма відомостей, необхідних для розрахунку транспортного податку (форма Л). У формі вказуються відомості відносно: власника легкового автомобіля - фізичної особи; власника легкового автомобіля - юридичної особи; зареєстрованих і знятих з реєстрації легкових автомобілів.

7. Предприниматели-единщики не можуть використовувати векселі як форму розрахунків

ГФС в листі № 5267/Д/99-99-17-02-02-14 розповіла, що платники єдиного податку не можуть використовувати векселі як форму розрахунків. Суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва з використанням векселів, не можуть бути платниками єдиного податку. Платники єдиного податку 1- 3 груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковою і безготівковою) (п. 291.6 ст. 291 НК).

8. Упрощенцев хвилює, як Мінфін рахуватиме об'єм доходу

Підприємців хвилює, яким буде порядок здійснення органами прибутків і зборів контролю за досягненням платниками єдиного податку II і III груп (ФОП) об'єму доходу (на предмет необхідності використання РРО). ГРС відмітилащо ведення будь-яких додаткових вимог і документів не відповідатиме принципам державної регуляторної політики. Також порядок контролю за формуванням об'єму прибутків має бути рискоориентированным.

9. Затверджений регламент Експертно-апеляційного радого з питань ліцензування

Наказом № 783/40 затверджено Регламент Експертно-апеляційного радого з питань ліцензування. У разі вступу апеляції в ГРС вона реєструється, посадовець відділу запрошує претендента ліцензії або ліцензіата і орган ліцензування до участі в засіданні Ради; просить у органу ліцензування копії документів, передає заяву (скаргу) в Раду. Апеляції розглядаються на засіданні Ради в строк, що не перевищує 10 календарних днів з дня отримання від органу ліцензування прошених документів відносно обжалуемого рішення.

10. Бізнес-омбудсменові скаржаться на ГФС

Більшість скарг (чи 30% від їх загальної кількості) поступають бізнес-омбудсменові на Державну фіскальну службу. Про це на прес-конференції 29 липня повідомив Альгирдас Шемета. Близько 12% скарг поступили на органи прокуратури, по 7% - на реєстраційну службу, муніципальні адміністрації, найвищі органи влади (Кабмін, Верховну Раду, Президента). Всього в офіс бізнес-омбудсмена у поступили 172 скарги. За квартал роботи бізнес-омбудсмена були виявлені ряд системних проблем - затримки з поверненням ПДВ, збої в системі подачі електронної звітності, обмеження експорту компаній, безпідставне збудження кримінальних справ і так далі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини