Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ просить перевірити конституційність Закону про гарантування вкладів і оподаткування пенсій

Реклама

На засіданні Пленуму Верховного Суду України 3 липня були прийняті рішення про звернення до Конституційного Суду України для перевірки на відповідність Конституції Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб"звуження гарантій матеріального забезпечення і соціального захисту суддів у відставці і оподаткування пенсій, що перевищують 3 мінімальних зарплати.

1. Конституційне представлення відносно Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" аргументоване тим, що його практичне застосування до неплатоспроможних банків ставить вкладників банку в нерівні умови при відшкодуванні депозитних засобів і призводить до протиправного позбавлення права власності, що суперечить ст. 41 Конституції. Пленум просить визнати виробництво за цим конституційним уявленням невідкладним і розглянути його в межах місячного терміну.

2. Конституційне уявлення про суддівські гарантії торкається відповідності положень частині 3, абзацу 4 і пропозиції першого абзацу 6 частин 5 ст. 141 Закону "Про судоустрій і статус суддів" у редакції Закону "Про забезпечення права на справедливий суд" у взаємозв'язку з положеннями підпункту 5 пункту 2, пункту 17 розділу I, пункту 5 розділу III Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України по пенсійному забезпеченню" відносно звуження гарантій матеріального забезпечення і соціального захисту суддів у відставці положенням статті 8, частини першої ст. 21, частини 1, пунктів 2, 9 частин 5 ст. 126 Конституцій. Голова ВСУ Ярослав Романюк роз'яснив, що ці положення істотно порушують законодавчо визначені до цього гарантії незалежності суддів, зокрема вони погіршують умови пенсійного забезпечення і виплати щомісячного довічного грошового утримання суддів у відставці, і спрямовані на ліквідацію інституту відставки судді в цілому.

3. Конституційне уявлення про оподаткування пенсій торкається відповідності положень підпункту 164.2.19 пункту 164.2 ст. 164 Податкового кодексу положення статей 8, 21, частини 3 ст. 22, ст.ст. 46, 126 Конституцій. Судді ВСУ вважають неконституційною вказану норму, згідно якої частина пенсії, яка перевищує три мінімальних заробітних плат, підлягає оподаткуванню. Адже однією з основних догм пенсійного забезпечення громадян України є правило, згідно з яким пенсії не оподатковуються.

За інформацією прес-служби ВСУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини