Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про заборону комунальних тарифів нижче економічно обгрунтованих набуває чинності 25 липня

24 липня 2015, 16:50
2068
2
Реклама

Закон № 626 - VIII "Про внесення змін до деяких законів України у сфері комунальних послуг" підписаний Президентом, сьогодні опублікований в газеті "Голос України" і 25 липня набуде чинності.

Законодавчим актом погоджені норми законів про житлово-комунальні послуги, про держрегулювання у сфері комунальних послуг, про теплопостачання відносно основних принципів встановлення тарифів.

Згідно із Законом, не допускається встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижче за розмір економічно обгрунтованих витрат на їх виробництво.

Встановлено, що тарифи повинні враховувати собівартість теплової енергії і забезпечувати рентабельність суб'єкта господарювання. Рентабельність визначається органом, уповноваженим встановлювати тарифи.

Також не допускається встановлення тарифів на теплову енергію нижче за розмір економічно обгрунтованих витрат на її виробництво, транспортування і постачання.

Спори відносно формування і встановлення цін/тарифів вирішуються в судовому порядку. Порядок відшкодування втрат підприємств, що виникають впродовж періоду розгляду розрахунків тарифів, встановлення і їх обнародування органом, уповноваженим встановлювати тарифи, визначається порядком формування тарифів.

Кабінету Міністрів доручено до 1 липня 2017 року вжити заходи по відшкодуванню в повному об'ємі різниці в тарифах на теплову енергію, опалювання і постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, які робилися, транспортувалися і поставлялися населенню і іншим підприємствам централізованого питного водопостачання і водовідведення, які надають послуги з централізованого водопостачання і водовідведення, яка виникла у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії і послуг централізованого водопостачання, водовідведення, опалювання і постачання гарячий вода тариф, який затверджується і узгоджується орган державний влада або орган місцевий самоврядування, до 1 січень 2016 рік. До 1 вересня 2015 року Кабміну треба привести свої нормативно-правові акти у відповідність із Законом.

Як запевняють у Минрегионетакий єдиний підхід дозволить забезпечити раціональне планування державного і місцевих бюджетів, створить необхідні умови для забезпечення ефективного функціонування підприємств сфери теплопостачання і ЖКГ, підвищення рівня якості послуг, створить умови для залучення інвестицій в розвиток і технічне оновлення систем теплопостачання/водопостачання і так далі

В той же час, багато експертів прогнозують збільшення тарифів у зв'язку з цим Законом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини