Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР ухвалила Закон про Національну поліцію

2 липня 2015, 18:38
5838
12
Реклама

Верховна Рада на вечірньому засіданні 2 липня ухвалила Закон "Про Національну поліцію" (урядовий законопроект № 2822).

Законом визначаються правові основи організації і діяльності Національної поліції України, статус поліцейських, а також порядок проходження служби в НП.

Національна поліція - це центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримки публічного порядку і громадської безпеки.

Діяльність НП спрямовується і координується Кабінетом Міністрів через Міністра внутрішніх справ.

Принципами
НП являються: дотримання прав і свобод людини, законність, відкритість і прозорість, політичну нейтральність, взаємодія з населенням на принципах партнерства, а також безперервність (кожен має право у будь-який час доби звернутися по допомогу до НП).

Систему Національній поліції складуть центральний орган управління Національною поліцією і територіальні органи НП.

У складі НП функціонуватимуть:

- карна поліція;
- патрульна поліція;
- поліція охорони;
- спеціальна поліція;
- поліція особливого призначення
- науково-дослідні установи і установи забезпечення.

Поліцейським являється громадянин України, який прийняв Присягу поліцейського, проходить службу на відповідних посадах в Національній поліції, і якому присвоєно спеціальне звання поліції.

Поліцейський матиме службове посвідчення і жетон. Номер службового жетона буде розміщений на уніформі, заборонено його знімати або приховувати, а також будь-яким іншим чином перешкоджати читати інформацію на нім або фіксувати її за допомогою технічних засобів.

Законом визначаються основні повноваження Національній поліції, види поліцейських заходів (превентивні і примусові) і порядок їх виконання, види і порядок застосування спецзасобів, правила призначення на посади поліцейських (у тому числі шляхом конкурсу), просування по службі.

У розділі про принципи проходження служби визначені, зокрема, обов'язки поліцейських, гарантії професійної діяльності, основи підготовки поліцейських у вищих учбових закладах, післядипломної освіти поліцейських, їх соціальний захист і так далі

Передбачається, що Закон набуде чинності через три місяці після публікації, але частина норм почнуть діяти з 2017 року, частина - в день після публікації. До кінця 2016 року поліції дозволяється використання службових посвідчень, бланків, друку, штампів, логотипів і емблем міліції і МВС.

Закон ухвалений в редакції, підготовленій Комітетом до другого читання, з деякими поправками, прийнятими при розгляді в сесійному залі.

Представляючи документ в парламенті, Юрій Луценко розповів, що давно мріяв про такий закон, і хоча в майбутньому в нього вноситимуться зміни, все ж Закон про Нацполиции є революційним і в корені міняє систему МВС.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини