Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений Закон про електронні петиції

2 липня 2015, 13:49
3036
0
Реклама

Верховна Рада 2 липня ухвалила Закон про внесення змін до Закон про звернення громадян відносно електронного звернення і електронної петиції (допрацьований до другого читання президентський законопроект № 2299).

Передбачається введення механізму подачі звернень в електронній формі. Встановлюється, що письмове звернення також може бути спрямоване з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв'язку (електронне звернення). У такому зверненні, окрім інших даних, також має бути вказана електронна поштова адреса, на яку заявникові може бути спрямована відповідь, або відомості про інші способи зв'язку з ним. Застосування ЭЦП не потрібно.

Також впроваджується особлива форма колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України і в органи місцевого самоврядування - електронна петиція.

У електронній петиції має бути викладена суть звернення, вказані контакти автора (ініціатора) електронної петиції (це може бути такще громадське об'єднання).

Електронна петиція не може містити заклики до скидання конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до здійснення терористичних актів, посягання на права і свободи людини. Відповідальність за зміст електронної петиції несе автор (ініціатор) електронної петиції.

На офіційному веб-сайті відповідного органу або громадського об'єднання вказуються дата початку збору підписів, інформація про загальну кількість і перелік осіб, які підписали петицію.

Відповідні органи держвлади, місцевого самоврядування і громадські об'єднання під час збору підписів на підтримку електронної петиції зобов'язані забезпечити:

- безкоштовність доступу і користування інформаційно-телекомунікаційною системою, за допомогою якої здійснюється збір підписів;

- електронну реєстрацію громадян для підписання петиції;

- недопущення автоматичного введення інформації, у тому числі підписання електронної петиції, без участі громадянина;

- фіксацію дати і часу обнародування електронної петиції і підписання її громадянином.

Дата обнародування петиції на сайті відповідного органу або громадського об'єднання є датою початку збору підписів в її підтримку.

Електронна петиція, адресована Президентові, ВР, Кабмінурозглядається і на неї дається відповідь за умови збору на її підтримку не менше 25 000 підписів громадян у течію не більше 3 місяців з дня обнародування петиції.

Вимоги до кількості підписів громадян на підтримку електронної петиції, адресованої органу місцевого самоврядуваннявизначаються статутом територіальної общини. До визначення вказаних правил в статуті, згідно з перехідними положеннями закону, встановлені вимоги відносно кількості підписів громадян залежно від кількості населення (наприклад, до 1 тисячі жителів - не менше 50 підписів, більше 1 мільйона жителів - не менше чим 1000 підписів і так далі).

Розгляд електронній петиції здійснюється невідкладно, але не пізніше 10 робочих днів з дня обнародування інформації про початок її розгляду.

У відповіді на електронну петицію повідомляється про результати розгляду піднятих в ній питань з відповідним обгрунтуванням.

Відповідь на електронну петицію не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду оприлюдниться на офіційному веб-сайті органу, якому вона була адресована, а також спрямовується письмово авторові (ініціаторові) петиції і відповідному громадському об'єднанню, яке здійснювало збір підписів.

У разі визнання доцільним викладені в електронній петиції пропозиції можуть реалізовуватися органом, якому вона адресована, шляхом прийняття з питань, віднесених до його компетенції, відповідного рішення. Президентом, Кабміном, народними депутатами за результатами розгляду можуть розроблятися законопроекти, спрямовані на вирішення поставлених в петиції питань.

Інформація про кількість підписів, отриманих на підтримку електронної петиції, і терміни їх збору зберігається не менше 3 років з дня обнародування петиції.

Електронна петиція, яка у встановлений термін не набрала необхідної кількості голосів у її підтримку, після завершення терміну збору підписів в її підтримку розглядається як звернення громадян.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини