Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

12 червня 2015, 12:37
2500
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій поточного тижня, враховуючи результати роботи держорганів і вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН


1. Запропоновано ввести мораторій на застосування РРО


У парламенті зареєстрований законопроект № 2049аяким запропоновано встановити мораторій на використання реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку (фізичними особами-підприємцями) першої, другої і третьої груп. При цьому не передбачений термін, на який запропоновано встановити мораторій. Передбачається, що мораторій дасть час налагодити діалог між державою і бізнесом. Юристи відмічають, що після установки касових апаратів малому бізнесу загрожують податкові перевірки.

2. Для надання держдопомоги підприємству потрібна буде копія рішення АМКУ

11 червня набув чинності Закон № 416 - VIIIзгідно з яким головні розпорядники бюджетних коштів до бюджетних запитів, що передбачають надання держдопомоги суб'єктам господарювання, повинні додавати копію рішення Уповноваженого органу з питань державної допомоги (Антимонопольного комітету) про допустимість такої допомоги, враховуючи необхідність дотримання конкурентних умов. Положення відносно рішень уповноваженого органу застосовується, починаючи з формування проекту Держбюджету-2019.

3. ГФС вводить новий електронний сервіс для платників податків

ГФС впровадила новий електронний сервіс - обмін розрахункам коригування кількісних і вартісних показників до податкових накладних в електронному вигляді між контрагентами. Щоб скористатися новим сервісом, електронні документи для здійснення обміну і засобу відправки документів повинні відповідати деяким вимогам відносно відповідності формату. Електронний документ спрямовується засобами телекомунікаційного зв'язку SOAP.

4. Визначені критерії періодичності перевірок пожежної безпеки

Кабмін постановою № 361 виклав у новій редакції критеріїпо яких оцінюється міра ризику від здійснення госпдіяльності і визначається періодичність здійснення планових заходів держнагляду (контролю) у сфері техногенної і пожежної безпеки. Відповідно до встановлених критеріїв суб'єкти господарювання відносяться до однієї з трьох мір ризику - високою (перевіряється не частіше за раз в рік), середньою (не частіше за раз в 3 року) або незначною (не частіше за раз в 5 років).

5. Підприємство не платить податок, якщо придбало і продало нерухомість в межах місяця

Державна фіскальна служба роз'яснила: якщо суб'єкт господарювання придбав і продав об'єкт нерухомості в межах одного місяця, то за наявності документального підтвердження, що свідчить про перехід прав власності від продавця до покупця (договір купівлі-продажу і так далі), він звільняється від обов'язку сплати і представлення податкової декларації по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

6. Для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю пивом необхідно встановити РРО

ГФС роз'яснилащо суб'єктам господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю пивом (в т.ч. виключно пивом), необхідно з 1 липня 2015 року отримати ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями з обов'язковим устаткуванням місця торгівлі РРО. Дане вимога торкається і предпринимателей-единщиков другої групи.

7. Минагрополитики планує збільшити попит на аграрні розписки

У Міністерстві аграрної політики повідомили про наміри популяризувати інструмент аграрних розписок. Після вдалого експерименту на Полтавщині Міністерство планує запустити пілотні проекти аграрних розписок на Харківщині, Вінницькій, Хмельницькій, Сумській області. Також активізується проект в Черкаській і Кіровоградській областях. В результаті аграрії зможуть отримати товарне або фінансове кредитування без залучення банківського сектора, а безпосередньо у постачальників матеріально-технічних ресурсів.

8. Затверджений порядок розрахунку діапазону цін для трансфертного ціноутворення

10 червня набув чинності Порядок розрахунку діапазону цін (рентабельності) і медіани такого діапазону для цілей трансфертного ціноутворення, затверджений постановою № 381. Для визначення діапазону цін використовується вибірка цін (фінансових показників) порівнянних операцій, впорядкована за збільшенням. Кожному значенню вибірки, починаючи з мінімального, привласнюється порядковий номер. У вибірку не включається ціна контрольованої операції. Діапазон цін складають значення вибірки цін порівнянних операцій між нижнім і верхнім квартилем такого діапазону.

9. Податківці розповіли, як застосовуються РРО при продажах через інтернет

ГФС в роз'ясненні нагадала, що суб'єкти господарювання при продажі товарів в Інтернеті, у тому числі ФЛП-единщики 2 і 3 груп (починаючи з визначеного Податковим кодексом для кожної групи терміну), повинні застосовувати РРО і видавати покупцеві розрахунковий документ встановленої форми. Це передбачено Законом № 71 - VIIIяким внесені істотні зміни в правила розрахунків за товари (послуги), реалізовані через інтернет. Також ГФС у своєму роз'ясненні привела декілька прикладів розрахунків.

10. Мінюст пояснив причини черг при подачі форми 4

Представники юридичних осіб масово почали подавати реєстраційні картки з відомостями про кінцевих власників бенефіціарів лише у кінці встановленого терміну - це стало однією з причин черг, говориться в листі Мінюсту № Би-9577/19.3. Черги обумовлені також тим, пояснив Мінюст, що юридичні особи переважно не використали можливість поштового відправлення форми 4 з нотаріальним завіренням достовірності підпису заявника на реєстраційній картці.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини