Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

22 травня 2015, 15:33
3233
2
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій поточного тижня, враховуючи результати роботи держорганів і вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН


1. Термін представлення відомостей про бенефіціари продовжений на 4 місяці


Верховна Рада 21 травня ухвалила Законпродовживши на 4 місяці терміни представлення відомостей про кінцеві бенефіціари юридичними особами, які були зареєстровані до 25 листопада 2014 року. Крім того, від обов'язку представлення відомостей звільнені релігійні організації; державні і комунальні підприємства; юрособи, учасниками яких є виключно фізособи, якщо кінцеві власники (контроллери) бенефіціарів таких юрособ співпадають з їх учасниками (членами).

2. Юрособам з комуністичними назвами необхідно перереєструватися

21 травня набув чинності Закон № 317 - VIII про засудження тоталітарних режимів, яким забороняється публічне використання і пропаганда символіки таких режимів, встановлюється обов'язок перейменування населених пунктів, установ, організацій, торгових марок і тому подібне. Юрособи у разі порушення вимог Закону зобов'язані впродовж 1 місяця з дня набуття чинності привести свої засновницькі документи, найменування і символіку у відповідність з новими вимогами. При цьому такі юрособи звільняються від сплати реєстраційного збору.

3. Імпорт деревообробного устаткування звільнять від ПДВ

ВР 19 травня з метою стимулювання розвитку деревообробного комплексу прийняла за основу законопроект № 2617яким пропонується тимчасово, до 1 січня 2017 року, звільнити від обкладення ПДВ операції по ввезенню на митну територію України і постачанню на митній території України деревообробного устаткування. Крім того, Радою ухвалений за основу законопроект № 2618 про внесення змін до ТК з метою до 2017 року звільнити деревообробне устаткування від оподаткування ввізним митом.

4. Роз'яснені наслідку безпідставного складання податковою накладною

ГФС роз'яснила: якщо факт здійснення операції з поставки товарів/послуг і оплати відсутній, а платником податків безпідставно складена податкова накладна, то до неї не може бути виписаний розрахунок коригування. Така податкова накладна, у разі її реєстрації в ЕРНН, виключенню з ЕРНН не підлягає. Виявлення розбіжностей даних податкової декларації і даних ЕРНН є основою для проведення контролюючими органами позапланових перевірок.

5. Депутати запланували податкові пільги для електромобілів

Верховна Рада 21 травня прийняла за основу законопроект № 1912яким пропонується до 1 січня 2020 року звільнити від оподаткування ПДВ і акцизним податком операції по ввезенню на митну територію України і постачанню на митній території України ТС, оснащених електричними двигунами. Такі зміни планується прийняти у зв'язку зі збільшенням попиту на електромобілі, з метою зменшення споживання палива, поліпшення екологічної ситуації. Також ухвалений за основу законопроект № 1674 про встановлення нульової ставки ввізного мита на такі ТС.

6. Термін видачі фітосанітарного і карантинного сертифікатів буде скорочений


Верховна Рада 19 травня прийняла за основу законопроект № 2655 про внесення змін до Закон про карантин рослин відносно зменшення адміністративного навантаження. Пропонується: скоротити термін видачі фітосанітарного і карантинного сертифікатів до 24 годин після завантаження ТС; відмінити обов'язковість проходження перевірки для здійснення діяльності по перевезенню і вирощуванню рослин; ввести обов'язкову видачу карантинного сертифікату тільки за умови вивезення рослин за межі карантинної зони та ін.

7. Бізнес-омбудсмен готовий приймати скарги від бізнесу на чиновників

Рада бізнес-омбудсмена готовий приймати скарги від бізнесу на органи державної влади, підконтрольні державні компанії або чиновників. Прийматимуться тільки скарги на дії держорганів (а не приватного бізнесу), окрім суперечок, які паралельно розглядаються в судах. Скарги можна буде подавати як в звичайній формі, так і через інтернет. Крім того, Рада публічно звітуватиме перед суспільством у вигляді квартальних і річних звітів.

8. Допрацьований проект Трудового кодексу рекомендується прийняти

Комітет ВР рекомендує прийняти за основу проект Трудового кодексу (№ 1658). Зокрема, проектом збільшена тривалість щорічної основної відпустки з 24 до 28 днів; конкретизовано поняття сторін і суб'єктів трудових стосунків; прописано поняття трудових стосунків, встановлений порядок прийняття працівника на роботу за рішенням суду; додаткові гарантії для вагітних жінок і так далі. Уперше в проекті ТК визначено поняття робочого місця.

9. Кабмін вирішив, як видавати компенсиции за сільгоспкредити

КМУ постановою № 300 ствердив Порядок використання засобів, передбачених в державному бюджеті для фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів. Компенсація надається на конкурсній основі юрособам за умови, що сума відсотків за користування кредитами і розмір плати за надання інших банківських послуг, пов'язаних з цим кредитом, не перевищують 30 % річних. Компенсація надається у розмірі 50 % облікової ставки НБУ.

10. Призначені голови ФДМУ і АМКУ

Верховна Рада 19 травня призначила Ігоря Билоуса главою Фонду державного майна України, а Юрія Терентьева - головою Антимонопольного комітету України. Відповідні проекти постанов були внесені до парламенту урядом.


ЛІГА:ЗАКОН створила унікальний комплект "ПІДПРИЄМСТВО ПРАЙМ"продукти якого відкриють вам нові можливості для повного аналізу усіх правових змін і дозволять отримати систематизовану правову інформацію і її професійну аналітику. Придбавайте унікальний комплект "ПІДПРИЄМСТВО ПРАЙМ" або вибирайте продукти ЛЗ згідно з вашими потребами за мінімальною ціною в травні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини