Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий збір підвищиться з 1 вересня - ухвалений Закон

Реклама

Сьогодні, відразу після прийняття за основупісля узгодження правок, оголошених в сесійному залі, депутати прийняли в другому читанні і в цілому Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно сплати судового збору" (на основі законопроекту № 2862). Законом підвищені ставки судового збору і скасовано звільнення від його сплати при зверненні до суду фіскальними органами, АМКУ, органами прокуратурами і іншими суб'єктами владних повноважень.

Згідно зі змінами, внесеними в Закон "Про судовий збір", ставки встановлюютьсязокрема:

- за подачу заяви майнового характеру : юрособою або ФОП - 1,5 % цін позову, але не менше 1 розміру МЗП; фізособою - 1 % ціни позову, але не менше 0,4 розміру МЗП (зараз - 1 % ціни позову, але не менше 0,2 розміру МЗП і не більше 3 розмірів МЗП без диференціації по суб'єктові звернення);

- за подання майнового позову до господарського суду - 1,5 % цін позову, але не менше 1 розміру МЗП (зараз - 2 % ціни позову, але не менше 1,5 розміру МЗП і не більше 60 розмірів МЗП);

- заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України - 130 % ставок, належній сплаті при подачі позовної заяви, іншої заяви і скарги.

В той же час, збір за подачу заяви про вжиття заходів і забезпечення позову, заяви про видачу старанного документу на підставі рішення іноземного суду, заяви про відміну рішення третейського суду, заяви про видачу старанного документу на примусове виконання третейського суду, заяви про роз'яснення судового рішення пропонується встановити на рівні 0,5 розміру МЗП.

Відмітимо, що депутати вимагали збереження верхньої планки розміру судового збору при звернення до суду - правка була затверджена тільки для фізичних осіб. Також, у зв'язку зі зміною дати набуття чинності Закону - з 1 січня 2016 року (як пропонував Кабмін, подаючи проект), на 1 вересня 2015 року- Кабміну доручено внести зміни кошторисы держорганів з урахуванням їх обов'язку сплачувати судовий збір при зверненні до суду.

Детальніше про проект: Рада має намір підвищити ставки судового збору з 1 вересня

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини