Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР дозволила громадянам переслідувати корупціонерів

22 травня 2015, 12:30
6654
9
Реклама

Верховна Рада 22 травня ухвалила Закон відносно посилення ролі громадянського суспільства у боротьбі з корупційними злочинами (законопроект № 1165).

Законом в карне процесуальне законодавство введений інститут громадського звинувачення у сфері службових злочинів з ознаками корупційних діянь.

Громадським обвинувачем може бути будь-яка фізична або юридична особа, яка безпосередньо є потерпілим від карного злочину або якому стало відомо про здійснення відносно інших осіб карного правопорушення, відносно якого допускається карне виробництво у формі громадського звинувачення, і яке подало слідчому, прокуророві заява/повідомлення об здійснення відповідного карного правопорушення, і заява про проведення карного виробництва у формі громадського звинувачення.

Громадським обвинувачем може виступати також і громадське об'єднання.

Не може бути громадським обвинувачем
обличчя, яке по своїй посаді зобов'язане виявляти і розслідувати карні і інші правопорушення, вести боротьбу із злочинністю.

Права і обов'язки
громадського обвинувача виникають у особи з моменту подачі їм слідчому, прокуророві заяви/повідомлення про скоєння відповідного карного злочину, відносно якого допускається карне виробництво у формі громадського звинувачення, і заяви про проведення карного виробництва у формі громадського звинувачення.

Законом надано право громадському обвинувачеві використовувати спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації. При цьому отримані у такий спосіб докази за будь-яких умов повинні визнаватися допустимими.

Крім того, декриминализированы такі діяння, як контрабанда спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації і незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Також виключена статья195-5 КоАП, якій передбачається адмінвідповідальність за незаконне зберігання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, одночасно внісши відповідні зміни в ст.15 КоАП.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини