Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Місцеві вибори запропоновано провести по-новому

14 травня 2015, 13:00
1298
1
Реклама

У Раді 13 травня під № 2831 зареєстрований проект Закону про місцеві вибориподаний групою депутатів з фракції "Батькивщины" на чолі з Юлією Тимошенко.

Пропонується провести вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних в містах рад на принципово новій законодавчій основі, яка передбачає пропорційну систему виборів по відкритих списках.

При цьому законопроект передбачає обов'язковість закріплення відповідними місцевими партійними організаціями кандидатів в депутати за конкретними територіями, а також обов'язковість публікації в регіональних друкованих ЗМІ і на партійних сайтах списків кандидатів.

Згідно з проектом, остаточний порядок розміщення кандидатів в партійних списках визначається зборами (конференціями) відповідної місцевої організації партії по офіційних результатах голосування виборців за кандидатів виборчого списку.

Передбачається, що вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться по мажоритарній системі відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які ділиться територія відповідно села (декількох сів, жителі яких добровільно об'єдналися в сільську громаду), селища.

Вибори сільських, селищних, міських голів проводяться по мажоритарній системі відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, межі якого співпадають з межами відповідно села (декількох сів, жителі яких добровільно об'єдналися в територіальну общину), селища, міста.

Чергові місцеві вибори призначаються не пізніше чим за 60 днів до дня виборів, а виборчий процес починається за 50 днів до дня чергових місцевих виборів, говориться в законопроекті.

Систему виборчих комісійздійснюючу підготовку і проведення місцевих виборів, згідно з проектом складають ЦВК, територіальні і дільничні виборчі комісії. При цьому тервиборчком адміністративно-територіальної одиниці нижчого рівня підкоряється комісії вищого рівня. Встановлений порядок формування складу територіальних виборчих комісій заплановано зберегти.

Згідно з порядком, запропонованим законопроектом, право висунення кандидатів :

-
в депутати ВР АРК, обласних, районних, міських, районних в містах рад реалізовуватиметься виборцями через місцеві організації політичних партій;

- в депутати сільської/селищної ради і на посаду сільського/селищного голови - через місцеві організації політичних партій і шляхом самовыдвижения;

- на посаду міського голови - через місцеві організації політичних партій.

При цьому законопроектом передбачено, що особа може бути висунена кандидатом в депутати, кандидатом на посаду міського голови шляхом висунення місцевою організацією (місцевими організаціями) лише однієї партії.

Запропоновано зберегти закріплені в чинному Законі гарантії діяльності суб'єктів виборчого процесу, в той же час передбачається надання українським громадським організаціям права проводити спостереження за виборчим процесом через своїх офіційних спостерігачів на рівні з офіційними спостерігачами від міжнародних організацій, іноземних держав.

Порядок проведення голосування, підрахунку голосів виборців, встановлення підсумків голосування і результатів місцевих виборів є аналогічним закріпленому чинним Законом, з урахуванням особливостей вживаної виборчої системи.

Зокрема, у разі обрання одного з кандидатів, включеного у виборчий список від місцевої організації партії, депутатом у багатомандатному виборчому окрузі, а також сільським/селищним/міським головою, - такий кандидат вважається обраним головою.

Незабаром слід чекати появи в парламенті альтернативних законопроектів про порядок проведення місцевих виборів, які повинні відбутися в жовтні 2015 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини