Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Україні необхідно удосконалювати законодавчі механізми захисту прав інвесторів

7 квітня 2015, 10:14
946
0
Реклама

Українська індустрія управління активами за всю свою історію ще не працювала в таких складних політичних і економічних умовахз якими зіткнулася в 2014 році, відмітив голова Ради УАИБ Дмитро Леонов. Основною проблемою інституціональних інвесторів минулого року був відтік засобів, передусім, фізичних осіб. Також варто врахувати, що значна частина активів ИСИ і НПФ розміщена на банківських депозитах, а банки знаходяться в зоні ризику, і реальних індикаторів ефективності діяльності банківських установ немає.

Існують і об'єктивні проблеми, пов'язані з активами ИСИ і НПФ, зареєстрованими у Криму і в зоні АТО. Велика кількість таких активів за рішенням НКЦБФР заморожена і відповідно до вимог законодавства буде знецінено. Це позбавило добросовісних учасників ринку ИСИ і НПФ можливості здійснювати операції з ЦБ на території, підконтрольній Україні. На думку Д. Леонова, слід дозволити укладення угод з цими активами на українській території і реєстрацію переходу права власності на них (на основі індивідуальних дозволів Комісії).

У 2014 році на рівні законопроектів відбувалися численні спроби змінити механізм оподаткування ИСИ і ввести подвійне оподаткування. Така ситуація понизила темпи росту інвестиційної діяльності в Україні і привела до заморожування багатьох проектів венчурних фондів за ініціативою їх інвесторів. Крім того, дуже негативно на ці ініціативи реагували інвестори ИСИ - фізособи, а введення оподаткування пасивних прибутків фізичних осіб, у тому числі для інвесторів ИСИ по підвищеній ставці 20%, фактично підтвердило їх негативні очікування і завдало збитку в подальшому залученні заощаджень цієї групи інвесторів.

Важливо відмітити, що минулого року почалася трансформація інститутів спільного інвестування на основі нового Закону про ИСИ. Незважаючи на несприятливу ситуацію, процес створення спеціалізованих фондів акцій, облігацій, грошового ринку почався і триватиме.

Говорячи про перспективахД. Леонов виразив надію, що певна стійкість індустрії спільного інвестування, ріст активів і відсутність випадків втрати засобів інвесторів притягне повернення інвесторів до фондів. Цьому може сприяти як подальше розширення видів ИСИ, так і довгождане введення другого рівня пенсійної системи - люди звернуть більше уваги на недержавні пенсійні фонди.

Учасники ринку спільного інвестування також сподіваються на імплементацію Угоди про Асоціацію між Україною і Європейським Союзом. Але варто врахувати, що нормативи, встановлені для фінансових установ в законодавстві ЄС, на даний момент абсолютно не відповідають реальним об'ємам і потребам ринку України, є завищеними.

Паралельно в Україні необхідно удосконалювати законодавчі механізми захисту прав інвесторів, шанувати внутрішніх інвесторів. Як відмітив гендиректор УАИБ Андрій Рыбальченко, сьогодні уряд декларує створення інвестиційного привабливого клімату, тоді як на практиці усі дії Нацбанку спрямовані на руйнування стимулів і створення перешкод для залучення інвестицій в Україну. Жоден зарубіжний інвестор не прийде в країну, не розуміючи механізму повернення капіталу. Тому в такій ситуації чекати припливу інвестицій не варто.

За інформацією прес-служби УАИБ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини