Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий Трудовий кодекс: міняємо обкладинку або зміст?

30 квітня 2015, 11:40
5950
6
Автор:
Реклама

Баталії навколо прийняття Трудового кодексу ведуться вже багато років. У світлі останніх реформаторських віянь суспільство чекає від нової влади змін і в трудовому законодавстві. Профільний комітет Верховної Ради вже встиг рекомендувати прийняття в 1-м читанні проекту Трудового кодексу № 1658зареєстрованого народним депутатом Михайлом Папиевым. Наскільки зміниться ситуація на ринку праці у разі прийняття нового "КЗоТа", з'ясовували фахівці в області трудового права і представники бізнесу.

Настрій парламенту : бути або не бути Трудовому кодексу?

Представник Комітету ВР з питань соцполитики Зоя Василева розповіла, що проект Папиева підтримали не лише усі члени парламентського комітету, але і уряд, а також федерації працедавців і профспілок.

></p></td></tr><tr valign=

Представник Комітету ВР з питань соцполитики Зоя Василева

Ми запізнилися з прийняттям кодексу на 14 років, а радянський КЗоТ втратив свою значущість і авторитет, відмітила пані Василева. Представник парламентського комітету розповіла, що автор проекту № 1658 пропонує врегулювати тільки індивідуальні трудові стосунки. Серед головних змін: укладення трудового договору виняткове у письмовій формі, детальний опис умов прийому на роботу, презумпція тлумачення норм на користь працівника, нове врегулювання питань звільнення. Больовими точками проекту на цьому етапі залишаються оплата праці, нагляд і відповідальність.

Набагато більше "пропусків" в проекті бачить партнер ЮФ "Василь Кисиль і Партнери" Оксана Войнаровская. За її словами, проект № 1658 кардинально нічого не міняє. По суті, залишився радянський кодекс з новими поправками. Деякі технічні моменти дійсно краще прописані, простежуються прогресивні норми в частині звільнення, але, в цілому, проект не відповідає вимогам сучасності. Такий документ, на думку юриста, можна було б приймати 14 років тому, коли розробка нового трудового законодавства лише починалася.

></p></td></tr><tr valign=

Партнер ЮФ "Василь Кисиль і Партнери" Оксана Войнаровская

Пані Войнаровская вважає, що запропонований кодекс може в якійсь мірі полегшити роботу юристів і HR. Проте документ не вирішить головних проблем бізнесу через відсутність гнучкості трудових стосунків, зокрема, при звільненні і при укладенні термінових трудових договорів. Експерт упевнена, що у вирішенні цього питання треба орієнтуватися на Європу. Приміром, у більшості європейських країн існує таке поняття, як звільнення по повідомленню. Термін повідомлення залежить від кваліфікації працівника, терміну його роботи на підприємстві. І чим більше працює співробітник в конкретній фірмі, тим велику компенсацію він отримує. Також юрист пропонує надати працедавцеві можливість конвертувати пільги в гроші, ввести так звану "монетизацію пільг". На думку експертів, в сучасних умовах люди готові пожертвувати пільгами за хорошу зарплату.

></p></td></tr><tr valign=

Глава Комітету АЮУ по трудовому праву, керівний партнер ЮФ "Шевчук і Партнери" Олексій Шевчук

Вислухавши пропозиції, представник комітету ВР заперечила, що проект Трудового договору, все ж, вводить багато нових норм, приміром, у сфері роботи вдома, самостійного планування робочого часу, автоматичного перекладу після тимчасового заняття посади. Проте, на думку пані Войнаровской, деякі нововведення розроблені без урахування практичних моментів. Такої ж точки зору дотримується і Олексій ШевчукГлава Комітету АЮУ по трудовому праву, керівний партнер ЮФ "Шевчук і Партнери". Експерт вважає, що запропонований Трудовий кодекс складений повністю без урахування судової практики. На думку юриста, документ повинен мати концепцію, розроблену за участю профільних організацій. Також пана Шевчука здивувало, що в проекті № 1658 не була врахована позиція Національної служби посередництва і примирення.

></p></td></tr><tr valign=

Модератор круглого столу Сергій Саченкоголовний редактор порталу "ЮРЛИГА"

Заступник Глави Комітету АЮУ по трудовому праву і партнер ЮФ ILF Сергій Сильченко не підтримав колегу з приводу судової практики. Експерт вважає, що це питання з ряду: "що попереду: кінь або віз"?. Тому судову практику не треба ставити в пріоритеті, швидше розглядати вже як наслідок. Експерт підкреслив, що в розробці таких проектів важлива участь наукових діячів. Крім того, пан Сильченко висунув пропозицію створити спеціалізовані суди для вирішення трудових суперечок.

></p></td></tr><tr valign=

Заступник Глави Комітету АЮУ по трудовому праву і партнер ЮФ ILF Сергій Сильченко

У свою чергу, Олександр Петриченконачальник юрвідділу Української гірничо-металургійної компанії, нагадав, що зовсім нещодавно стояло питання про ліквідацію господарських судів, тому ідею створення трудової юстиції навряд чи схвалять. На думку пана Петриченко, проект № 1658 вводить багато нових понять, але не розкриває їх суть. Це приведе до нерозберихи, тому експерт радить "очистити документ від лушпиння".

></p></td></tr><tr valign=

Олександр Петриченконачальник юрвідділу Української гірничо-металургійної компанії

З тим, що в проекті відсутній понятійний апарат, погодився і заступник голови Федерації профспілок Сергій Украинец. Також в проекті немає предмета правового регулювання. На думку експерта, некоректне питання: "Кому вигідний новий Трудовий кодекс: бізнесу або працівникові"?. Адже, в першу чергу, і в цілому кодекс має бути вигідним для держави. Саме тоді баланс буде в порядку, міркує пан Українець. Проте, представник профспілок упевнений, що проект № 1658 можна прийняти за основу, а Папиева необхідно окремо подякувати за виконану роботу.

></p></td></tr><tr valign=

Заступник голови Федерації профспілок Сергій Украинец

Абсолютно іншу долю проекту Папиева напророкував голова Громадської ради при Минсоцполитики Григорій Кабанченко. Повінчавши документ версією попереднього КЗоТа, що "трохи причесала", пан Кабанченко на 99% упевнений, що проект не буде прийнятий Радою.

></p></td></tr><tr valign=

Голова Громадської ради при Минсоцполитики Григорій Кабанченко

Втім, учасники круглого столу зійшлися в думці, що який би проект Трудового кодексу не прийняла б у результаті Рада, він завжди викликатиме нарікання в суспільстві. А щоб зменшити тій, що очікується шквал критики, Олексій Шевчук запропонував обговорити проект на публічних громадських слуханнях. Ця ідея, схоже, сподобалася усім присутнім експертам. А наскільки членами парламенту будуть враховані ради фахівців, і який зрештою стане заміна КЗоТ, покаже найближче майбутнє.

Кристина ГоловкоЮРЛИГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини